De ideale route met Airline Route Mapper8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Sommige mensen besteden liever geen tijd aan het boeken van vliegtickets: het maakt ze niet uit met welke maatschappij ze vliegen, in welk toestel ze zitten of waar ze moeten overstappen – als ze maar van A naar B komen. Andere mensen, zoals ikzelf, stoppen uren zoekwerk en geknutsel in hun vliegticket om zo met veel liefde de ideale combinatie van luchthavens, maatschappijen en stopovers te creëren. Maar waar begin je nou met zoeken naar die ideale vlucht als je met honderden maatschappijen en duizenden vliegroutes te maken krijgt? Er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden, maar ik ben zelf fan van het programma Airline Route Mapper, dat een goed inzicht geeft in beschikbare vliegroutes over de hele wereld. Niet alleen handig om daadwerkelijk een ticket in elkaar te knutselen, maar ook erg leuk om inspiratie op te doen voor exotische droomreizen!

Wat is Airline Route Mapper?

Airline Route Mapper is gratis software die je op deze pagina (klik) kunt downloaden. De software bestaat in feite uit een database van een zeer groot aantal luchtvaartmaatschappijen en hun vliegroutes die gevisualiseerd worden op een wereldkaart. De software is makkelijk te begrijpen en hiermee kun je op een eenvoudige manier een idee krijgen van welke maatschappijen op welke luchthavens vliegen.

Airline Route Mapper
Een overzicht van alle vliegroutes vanaf Schiphol

Airline Route Mapper is geen boekingswebsite en het feit dat je hier een bepaalde vlucht of verbinding vindt, garandeert dus niet dat je ook daadwerkelijk ergens een ticket vindt op een bepaalde route. Zeker met awardtickets kan het nog wel eens lastig zijn. Maar in het verleden heb ik zelf erg veel profijt van deze software gehad en heb ik erg veel inspiratie opgedaan!

Waarvoor kan je Airline Route Mapper gebruiken?

Een betere vraag: waarvoor kan je de software niet gebruiken? Je kunt met dit programma praktisch alles te weten komen over vliegroutes. Van leuke weetjes (‘Vanaf welke vliegvelden kun je naar alle continenten vliegen?’) tot praktische toepassingen (‘Ik wil alleen maar met KLM vliegen, waar kan ik allemaal naartoe?’). In dit artikel geef ik een kort overzicht van een aantal manieren waarop ik deze software regelmatig gebruik. Het is natuurlijk niet mogelijk om volledig te zijn, maar vragen mogen uiteraard onder dit artikel worden gesteld – dan zal ik ze beantwoorden!

Zoeken op bestemming

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk het zoeken op bestemming. Je hebt al heel lang over een bepaalde plek gedroomd en gaat er nu eindelijk naartoe, maar hoe kom je er? Tickets zoeken op de website van een online reisbureau is natuurlijk een mooi startpunt, maar er zijn altijd maatschappijen die niet worden meegenomen in een zoekopdracht. Denk aan kleine, lokale maatschappijen of bepaalde lowcost-carriers. Zeker voor ‘lastig bereikbare’ bestemmingen kan het daarom lonen om eerst eens uit te zoeken welke maatschappijen er allemaal naartoe vliegen. Door de bestemming van je keuze aan te klikken in Airline Route Mapper, krijg je een overzicht van alle vluchten die op die bestemming vliegen. Door met je muis over één van de routes te gaan, krijg je vervolgens een overzicht van de maatschappijen die die route bedienen.

Unawatuna Beach
Het zuiden van Sri Lanka bezoeken zonder via Colombo te reizen? Het is mogelijk!

Een voorbeeld: je wilt naar  Sri Lanka, maar vliegen op de hoofdstad Colombo en daarna een lange bus- of treinreis naar de stranden in het zuiden zie je niet zo zitten. Je wilt daarom op het pasgeopende vliegveld van Hambantota vliegen. Via online zoekmachines krijg je waarschijnlijk óf helemaal geen beschikbare vluchten, óf relatief dure opties met Sri Lankan Airlines. Als je op Airline Route Mapper de luchthaven van Hambantota aanklikt, zie je dat er ook een lowcost-maatschappij (flydubai) vanuit Dubai rechtstreeks naar Hambantota vliegt:

Airline Route Mapper
Dubai – Hambantota met flydubai

Het is dan zeker het overwegen waard om een goedkope vlucht vanuit Nederland naar Dubai te boeken en vanaf daar op een los ticket met flydubai door te vliegen naar Hambantota – hoogstwaarschijnlijk een goedkopere optie!

Filteren op maatschappij of alliantie

Daarnaast kan het ook handig zijn om bestemmingen te filteren op maatschappij of alliantie, bijvoorbeeld als je perse frequent flyer miles wilt sparen bij een bepaalde maatschappij – of als je ze juist wilt inwisselen. In het uitklapmenu bovenaan het scherm van de software (waar standaard ‘All airlines‘ staat), kan je eenvoudig een maatschappij of alliantie van je keuze aanklikken. Zodra je dat doet, zie je dat het aantal luchthavens op de kaart aanzienlijk minder wordt – alleen de luchthavens bediend door de maatschappij of alliantie van jouw keuze worden nog weergegeven. Als voorbeeld zou je kunnen filteren op vluchten van StarAlliance:

Airline Route Mapper
Een overzicht van StarAlliance-bestemmingen in Europa

Zo heb je een mooi overzicht van StarAlliance-routes in Europa. Dit overzicht kwam mij ontzettend van pas toen ik een StarAlliance-awardticket binnen Europa wilde boeken, maar inspiratie nodig had voor een bestemming. Dankzij dit kaartje viel mijn oog op de niet zo voor de hand liggende luchthaven van Longyearbyen – de meest noordelijke commerciële luchthaven ter wereld. Even puzzelen met beschikbaarheid van award tickets en voor ik het wist stond ik op Spitsbergen, dankzij de inspiratie die ik opgedaan had met dit programma!

Spitsbergen Airport
Met SAS naar Spitsbergen – een bestemming waar je zelf niet zo snel aan zou denken!

Specifieke vluchtlengtes zoeken

In bepaalde gevallen kan het handig zijn om juist vluchten van een bepaalde lengte te zoeken. Heb je een minimum aantal miles nodig en wil je een rechtstreekse vlucht? Airline Route Mapper laat eenvoudig zien welke vluchten aan je eisen voldoen. Klik in het menu op ‘View‘ en kies ‘Options‘. Vervolgens selecteer je de optie ‘Only show routes between [xx] and [xx] miles long‘ en dan vul je de afstand van je keuze in.

In de praktijk heb ik deze optie vaak gebruikt als mensen suggesties voor vakanties aan mij vroegen en daarbij mededeelden dat ze ‘niet verder wilden vliegen dan naar de Canarische Eilanden’, om maar wat te noemen. Je kunt dan eenvoudig kijken hoe ver het is naar de Canarische Eilanden (bijvoorbeeld 1.979 mijl van Schiphol naar Gran Canaria) en vervolgens kies je als optie alle vluchten tussen de 0 en 2.000 mijl. Klik vervolgens Schiphol aan en je krijgt dan een overzicht van alle vluchten die niet verder zijn dan naar de Canarische Eilanden.

Airline Route Mapper
Vliegen vanaf Amsterdam, maar niet verder dan de Canarische Eilanden? Dit zijn de beschikbare rechtstreekse vluchten!

Zoeken op een specifieke vluchtlengte kan ook handig zijn bij het zoeken van award tickets. Zo berekent British Airways de prijs van een award aan de hand van de lengte van de vlucht. Zelf wilde ik graag een goedkope First Class-vlucht met Cathay Pacific maken, dus ging ik via Airline Route Mapper op zoek naar korte routes met een First Class-cabine (door filters voor afstand en specifieke vliegtuigtypes in te stellen). Uit de zoektocht kwam Tokyo als goede optie naar voren en vrij snel had ik een First Class-ticket van Hongkong naar Tokyo geboekt. Een review van die (geweldige) vlucht lees je hier (klik).

Specifieke vliegtuigtypes zoeken

Soms wil je juist met een bepaald vliegtuigtype een vlucht maken. Of het nou een oud type toestel is dat je bijna niet meer tegenkomt, of juist een gloednieuw type: met deze software kan je alle vliegroutes ook op een bepaald type toestel filteren. Hiervoor ga je naar ‘View‘, kies je ‘Options‘ en klik je op het vakje ‘Only show routes with equipment codes‘. Vervolgens kan je je favoriete toestel kiezen.

Airline Route Mapper Equipment
Alleen routes met een Dreamliner weergeven? Ook dat is mogelijk!

Op deze manier kan je ook leuke ontdekkingen doen: zo zie je bijvoorbeeld dat er vanaf Frankfurt een route naar Madrid is die uitgevoerd wordt met de LAN Dreamliner. Als je graag een keer dit prachtige, moderne toestel wilt proberen, is dat wellicht een goede en voordelige optie!

Airline Route Mapper Equipment
Vanaf Frankfurt kan je met een Dreamliner naar Tokyo, Delhi, Doha, Addis Abeba en -verrassend genoeg- Madrid!

Zoals je op bovenstaand kaartje kunt zien, is hier de database nog niet helemaal compleet: Amsterdam staat bijvoorbeeld niet aangegeven als luchthaven waarvandaan je met een Dreamliner kunt vliegen, maar op het moment dat ik de informatie opgevraagd heb, vloog Arkefly al met de Dreamliner op verschillende bestemmingen.

Tips en aanbevelingen

Hoe handig ik Airline Route Mapper ook vind, ik merk toch redelijk vaak dat de software niet helemaal up-to-date of niet helemaal volledig is. Staar je dus vooral niet blind op dit programma en gebruik ook andere bronnen als de websites van luchtvaartmaatschappijen of allianties zelf of neem een kijkje op de Wikipediapagina van een bepaald vliegveld voor een goede indicatie van de maatschappijen en hun bestemmingen. Ook is het handig om de website van Airline Route Mapper (klik) regelmatig te controleren voor updates, zeker als je aan de slag wilt met het plannen van een ingewikkeld ticket.

Ook is het verstandig om even in de gaten te houden welke maatschappijen er allemaal worden meegeteld als je selecteert op alliantie. Het wil nog weleens voorkomen dat ‘regionale dochters’ niet meegenomen worden in de zoekactie, ook al horen zij wel bij de alliantie. Mij is dat een aantal keer overkomen bij het zoeken naar OneWorld-vluchten in Zuid-Amerika: LAN (code LA) wordt weliswaar meegenomen bij een OneWorld-zoekactie, maar LanArgentina (4M), LanPerú (LP) en LanEcuador (XL) werden eruit gelaten. Het kan ik zo’n geval handig zijn om in het dropdown-menu ‘Custom‘ aan te klikken en zelf in te vullen welke maatschappijen je weer wilt geven:

Airline Route Mapper
Op deze manier kan je zelf kiezen welke maatschappijen er getoond worden

Al met al is Airline Route Mapper geen perfecte software, maar het is voor mij een zeer handig hulpmiddel om tickets in elkaar te puzzelen. En daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk! Nog vragen over het gebruik van Airline Route Mapper? Stel ze gerust in de comments!

Veel puzzel- en vliegplezier!

Reacties

 1. lisa zegt

  Dag Valentijn,

  Bestaat er een recentere versie van dit programma? airline route mapper is niet meer vernieuwd sinds 2014.
  Alvast bedankt voor het nuttige artikel.

  Groetjes
  Lisa

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Lisa, bedankt voor je reactie! Helaas is het programma inderdaad al héél lang niet meer geupdate. Op FlyerTalk (groot Amerikaans frequent flyer forum) is er sprake geweest om nog een update te doen, maar dit is een stille dood gestorven. Er is één alternatieve site, maar op het eerste zicht doet die enkel airports in de VS, de link is http://airports.croz.us/

   Groeten,
   Lionell
   InsideFlyer Forum Captain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *