Eerste Airbus A321neo KLM voorzien van motoren3 min leestijd

a321neo klm nieuwe beschildering livery 2024

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De oplevering van de allereerste Airbus A321neo voor KLM lijkt dichterbij te komen. Onlangs verscheen het nieuwe toestel in de KLM blauwe kleuren. Niet veel later werden ook de namen van de eerste vier toestellen bekend gemaakt. De KLM Airbus A321neo is inmiddels ook voorzien van de CFM LEAP 1A-motoren

Schoner en stiller

In 2021 werd alweer het besluit genomen om niet met Boeing maar met Airbus in de toekomst verder te gaan vliegen. KLM zal haar Boeing 737 vloot gaan vervangen met de Airbus A320- en A321neo toestellen. Eerder al gaf KLM aan dat deze aankoop bijdraagt aan het bereiken van de klimaatdoelen van Parijs. De CFM LEAP 1A-motoren die de vliegtuigen hebben, verbruiken minder brandstof dan vergelijkbare vliegtuigen en maken ook minder geluid. 

De PH-AXA gespot met motoren | Foto: Planespotter spottingatxfw

De cabine is opgedeeld in een Europe Business Class cabine (EBC) en Economy Class cabine. De EBC-cabine kan groter en kleiner worden gemaakt naar gelang de hoeveelheid stoelen er verkocht zijn. Er zijn in principe 30 stoelen in dit deel van de cabine. Dat betekent dat er 197 stoelen in de Economy cabine overblijven. De stoelen staan in een 3-3 opstelling. De stoelen voorin het toestel hebben net wat andere functionaliteiten dan de stoelen in de Economy cabine. Meer daarover lees je hier terug

Ook Transavia gaat haar vloot vervangen door dit type toestel. Voor Transavia Nederland zijn er al 6 toestellen geleverd. In dit toestel is enkel één reisklasse beschikbaar, namelijk Economy Class.

Transavia Airbus A321neo PH-YHB | Foto: Transavia

Bijna klaar voor vertrek

De eerste Airbus A321neo voor KLM, de PH-AXA, is afgelopen dagen voor het eerst gespot met de CFM LEAP 1A-motoren. Van de buitenkant lijkt het erop dat het toestel zo goed als gereed is. Het zal nog zo’n maand duren voordat het toestel daadwerkelijk klaar is. Het papierwerk moet men dan nog afhandelen en daarna zal de overdracht plaatsvinden aan KLM zelf. De 2e helft van augustus zou het in ieder geval zo ver moeten zijn, de eerste Airbus A321neo in eigen beheer. Vanaf september zijn er vluchten met dit nieuwe vliegtuig. Zo kun je vooralsnog reizen naar Kopenhagen, Berlijn, Stockholm, Parijs, Wenen en Praag. KLM zal vanaf het volgende zomerseizoen dit toestel ook inzetten op de route naar Rome.

Het tweede Airbus A321neo toestel vordert inmiddels ook gestaag. Het toestel mist zeker nog flink wat onderdelen, maar het eerste deel is gereed.

De PH-AXB voor KLM | Foto: Planespotter spottingatxfw

Beeldmateriaal: spottingatxfw / Transavia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *