Air Italy opvolger van Alitalia?2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als het om vliegen en Italië gaat dan denk je waarschijnlijk direct aan het geplaagde Alitalia. Ooit de trots van het land, nu lijdt de maatschappij al langere tijd grote verliezen. Daar is de afgelopen tijd veel aandacht voor in de media. Waar internationaal gezien nog niet zoveel aandacht voor is? De tweede airline van het land: Air Italy. Recentelijk werden de eerste intercontinentale vluchten van Milaan naar New York en Miami uitgevoerd door deze maatschappij. De nieuwkomer bestelde recentelijk 50 toestellen om de vloot verder uit te breiden. Is deze maatschappij dan de opvolger van Alitalia?

Verliezen

Alitalia realiseerde over afgelopen maand een omzetgroei van 7,6% ten opzichte van vorig jaar. De Cargo tak liet zelfs een groei van 9,1% zien. De vraag is of dat genoeg is om de verliezen van de afgelopen jaren te compenseren. Bovendien heeft het imago van Alitalia een flinke deuk opgelopen met alle tevergeefse kapitaalinjecties van de Italiaanse overheid en diverse mislukte overnames. Ook een mogelijke intensievere samenwerking met Air France / KLM werd op het laatste moment afgeblazen en mocht dus niet baten.

Overnames

Andere airlines lijken inmiddels weinig interesse meer te hebben in de Italiaanse maatschappij. De grote concurrentie van low cost carriers maakt het ook niet gemakkelijker. In eerste instantie hadden diverse gulf carriers wel interesse om te investeren. Het plan van Etihad uiteindelijk bleek niet succesvol. Vorig jaar stopte de samenwerking.

Air Italy

Inmiddels timmert de twee maatschappij, Air Italy, wel aan de weg. Het voormalige Meridiana bestelde recentelijk ruim 50 nieuwe toestellen om de concurrentie met andere airlines aan te gaan. De nieuwe toestellen moeten uiterlijk in 2022 afgeleverd zijn. De airline lijkt nu vooral voor nieuwe Boeings te gaan. Waaronder de B737 MAX en de 787-8 Dreamliner.

Boeing 737-8 van Air Italy
Boeing 737-8 van Air Italy

Interessant detail is dat Qatar Airways met een belang van 49% flink wat te vertellen heeft bij Air Italy. Qatar heeft grote vernieuwingen doorgevoerd en wil een volledig nieuw merk opbouwen rondom Air Italy. De samenwerking faciliteert de lease van vijf Airbus A330-200 toestellen van Qatar Airways aan Air Italy.

Bestemmingen

Air Italy lijkt in te zetten op zowel binnenlandse en Europese als intercontinentale vluchten. Nieuwe bestemmingen zijn Miami, New York, Bangkok en Mumbai. In 2022 wil de maatschappij 50 bestemmingen aanvliegen.

Avios

Air Italy werkt samen met frequent flyer programma Avios. Waar ook British Airways en Iberia deel van uitmaken. Miles die je op vluchten van Air Italy spaart kun je dus ook gebruiken bij de andere airlines.

Al met al maken deze ontwikkelingen het extra lastig voor Alitalia om uit het dal op te krabbelen. Niemand kan echter in de toekomst kijken en misschien maakt Alitalia wel een opleving. De tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *