Air France-KLM sluit joint venture met Jet Airways3 min leestijd

Jet Airways naar Amsterdam

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Gisteren kwam in de media het nieuws naar buiten dat Air France-KLM zijn samenwerking met het Indiase Jet Airways gaat uitbreiden. Daardoor ontstaan er meer rechtstreekse verbindingen met India vanaf Schiphol, als ook vanaf de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
De website zakenreis.nl meldt daarbij dat het zelfs zover gaat dat Air France-KLM  met het Indiase Jet Airways inmiddels een principeakkoord hebben afgesloten voor een joint venture!

Jet Airways

Dat nieuws komt uit de mond van Welmer Blom. Hij is de Senior Vice President Midden-Oosten, Golf & India van Air France-KLM en gaf een interview aan de website dat aanstaande vrijdag gepubliceerd wordt. Het is de bedoeling dat de intensieve samenwerking vanaf begin 2017 gestart wordt.

Joint venture

De definitie van een joint venture is een samenwerking tussen twee of meer ondernemingen in een dochteronderneming met het doel gezamenlijk een product op de markt te brengen. Er is al een joint venture tussen de maatschappijen Delta, Air France, KLM en Alitalia en recentelijk heeft KLM op die manier de banden met de Chinese maatschappij China Eastern aangehaald.

Het samenwerkingsverband met Jet Airways betreft behalve KLM en Air France ook Delta Air Lines. De Noord-Amerikaanse markt is van groot belang voor Jet Airways, omdat er een grote Indiase gemeenschap is in de Verenigde Staten en Canada.

Start partnership Jet Airways KLM Delta
Begin van de samenwerking tussen Jet Airways, KLM en Delta

“De nieuwe joint venture geeft Jet Airways de mogelijkheid om via de hubs van Delta Indiase passagiers vluchten aan te bieden naar de verste uithoeken in de Verenigde Staten en Canada,” zegt Blom in het vraaggesprek met Zakenreis. “In Europa krijgt de Indiase maatschappij het netwerk van KLM en Air France tot haar beschikking. Hoeveel codeshare-bestemmingen er precies bijkomen, is onderdeel van de onderhandelingen. De richting van de samenwerking is in ieder geval gedefinieerd, het komende halfjaar gaan we de details uitwerken.”

Jet Airways

Jet Airways gebruikt sinds dit voorjaar Schiphol als zijn belangrijkste knooppunt in Europa. De luchtvaartmaatschappij biedt rechtstreekse vluchten aan van en naar Delhi (DEL) en Mumbai (BOM). Deze bieden aansluiting op vluchten van partners KLM en Delta Air Lines naar diverse bestemmingen in Europa en Noord-Amerika. Vanuit Mumbai (BOM) wordt Parijs aangevlogen.

Begin deze maand al is overeenstemming bereikt over uitbreiding van die samenwerking. Jet Airways gaat dan in de zomerdienstregeling van 2017 Schiphol verbinden met Bangalore (BLR) of met Hyderabad (HYD), of mogelijk allebei de steden. Parijs krijgt Chennai (Madras) (MAA) er als tweede Indiase bestemming bij. De vluchten zullen door Jet Airways worden uitgevoerd.

Verwachte rechtstreekse verbindingen met Jet Aiways naar India
Verwachte rechtstreekse verbindingen met Jet Aiways naar India

Codeshares

Passagiers van Jet Airways krijgen in Parijs en Amsterdam meer overstapmogelijkheden naar Europese bestemmingen van Air France en KLM. Omgekeerd kunnen die twee maatschappijen hun reizigers een ruimere keuze bieden aan aansluitende vluchten binnen India. Daarbij moet bedacht worden dat dit een van de belangrijkste Aziatische groeimarkten is.

Zo heeft inmiddels Jet Airways vluchtnummers toegevoegd op 30 KLM-bestemmingen als codeshare. Onder andere Berlijn, Brussel, Kopenhagen, Düsseldorf, Edinburgh, Geneve, Gothenburg, Hamburg, Helsinki, Madrid, Manchester, Oslo, Praag, Stockholm, Stuttgart, Wenen en Zurich.

Ook in Noord-Amerika kan Jet Airways nu onder eigen vluchtnummer codeshare vluchten aanbieden op KLM- en Delta vluchten. Bestemmingen zijn onder andere Chicago, Houston, Los Angeles, New York-JFK, Newark, Washington, San Francisco, Calgary, Edmonton, Montreal and Vancouver.

Andersom profiteren ook Delta en Air France-KLM van bestemmingen in India waar een KL, DL of AF-vluchtnummer als codeshare is toegevoegd. Hier gaat het om bestemmingen als Hyderabad, Bengaluru, Goa, Chennai, Ahmedabad, Kochi, Kolkata en Amritsar.  Mogelijk komen daar ook vluchten naar Kathmandu (Nepal) en Dhaka (Bangladesh) bij.

Reacties

 1. FREQUENT_NOMAD zegt

  Thanks for sharing, interessante ontwikkeling. Kan je via de JV level miles sparen wanneer je met een KL of AF flight # vliegt? De FB website geeft alleen aan dat je award miles met Jet Airways kan verzamelen. Iemand ervaring met verzamelen van FB level miles met non-Sky Team vluchten?

  Ben eigenlijk ook echt benieuwd waar Etihad in het 9W-KL/AF JV plaatje past? Ze hebben een andeel in Alitalia waardoor AZ nu stopt met de samenwerking met KL/AF. Etihad is ook een aandeelhouder in Jet en de verwachting is dat ze het aandeel gaan vergroten ivm wetsveranderingen in India die buitenlandse meerderheidsbelangen in luchtvaartmaatschappijen zal toelaten. is het mogelijk dat EY of 9W in de nabije toekomst lid worden van ST of kunnen ze zelfstandig de concurrentie aan met Emirates?

  • Theo Theo Sikking zegt

   Beste Frequent_Nomad,

   Bedankt voor je reactie! Wij moeten ook nog even uitzoeken hoe het precies gaat werken met Jet Airways en Skyteam / Flying Blue.
   Maar in een persbericht van Delta stond het volgende:
   Air France-KLM Flying Blue members are already eligible to earn and redeem miles on all routes operated by Jet Airways and vice versa. Soon, Delta SkyMiles and Jet Airways’ Jet Privilege members will also enjoy network-wide, reciprocal mileage earning and redemption privileges.

   De rol van Etihad is inderdaad ook interessant…

  • FlyRicky zegt

   Hi Frequent_Nomad!

   Helaas kun je als FB member zoals je zelf al aangeeft geen level miles sparen bij Jet Airways, maar wel award miles. Je kunt dus wel sparen voor een reward (die je ook op Jet Airways kunt boeken) maar geen FlyingBlue status behalen met Jet Airways vluchten. Als je de KL codeshares boekt op vluchten uitgevoerd door 9W dit natuurlijk wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *