Air France-KLM introduceert GDS-toeslag

Air France-KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Air France-KLM gaat vanaf volgend jaar een extra toeslag invoeren op alle vliegtickets die worden uitgegeven door een GDS (Global Distribution System). De toeslag bedraagt € 11,- per enkele reis en geldt vanaf 1 april 2018.

Reden

De reden waarom de toeslag wordt ingevoerd is om de concurrentie aan te gaan met andere maatschappijen. Daarom investeert Air France-KLM in meer mogelijkheden om vliegtickets te laten boeken. Air France-KLM werkt op deze manier met de New Distribution Capability, de IATA-standaard waarmee luchtvaartmaatschappijen hun tickets direct aanbieden aan reisagenten.

Wat betekent dit voor de reiziger?

De toeslag geldt alleen op tickets die worden uitgegeven door een GDS (Global Distrubution System). Er verandert dus niets aan de prijzen van vliegtickets op de websites van KLM en Air France. Als je ticket echter wordt uitgegeven door een GDS, betaal je € 11,- toeslag voor een enkele reis, ongeacht het aantal vluchten.

KLM voortaan naar Milaan Malpensa
Vliegtickets uitgegeven door een GDS worden vanaf 1 april 2018 een stukje duurder.

Kritiek

De ANVR is weinig te spreken over de toeslag. “het bemoeilijkt het zoeken en vergelijken van de beste ticketprijzen zoals dat nu door websites en reisagenten wordt gedaan”. Bovendien is de NDC-connectie om de toeslag te omzeilen pas in januari 2018 beschikbaar en dat geeft agenten dus veel te weinig tijd om dit te integreren in hun aanbod. De ANVR verwijst naar ervaringen van andere luchtvaartmaatschappijen die de toeslag al eerder invoerden. Lufthansa deed dit al in 2015 en IAG (British Airways en Iberia) kwam op 1 november dit jaar met deze toeslag. Vooral bij maatwerk en complexe boekingen levert de toeslag vaak problemen op.

Conclusie

Het is begrijpelijk dat Air France-KLM hun concurrentiepositie wil uitbreiden door op verschillende manieren meer klanten te vinden. Echter is de NDC-connectie om de toeslag te omzeilen pas in januari 2018 beschikbaar waardoor agenten weinig tijd hebben om dit te integreren in hun aanbod. De passagier betaalt vanaf 1 april 2018 een toeslag op tickets die via een GDS worden geboekt. Deze toeslag is echter niet van toepassing op tickets die op de site van KLM en Air France worden geboekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *