Aeromexico & Icelandair verwelkomen Boeing 737 MAX4 min leestijd

Boeing 737 Max door EASA goedgekeurd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Steeds meer maatschappijen ontvangen nieuwe vliegtuigen. Ook wordt de Boeing 737 MAX binnen verschillende vloten ontvangen. Onlangs namen Icelandair en Skyteam-partner Aeromexico hun eerste 737 MAX in ontvangst.

De Boeing 737 MAX

Omdat de oudere varianten van de Boeing 737 aan vervanging toe zijn, is Boeing al 2006 begonnen met het plannen van een nieuwer en zuiniger model. Dit heeft enige jaren stilgelegen. Maar toen Airbus met de A320neo kwam aanzetten moest Boeing wel iets gaan doen. Stil zitten zat er niet meer bij. Op 30 augustus 2011 stemde de raad van bestuur van deze Amerikaanse vliegtuigfabrikant in met het 737 MAX-project.

Er zijn momenteel 5 variante van de 737 MAX, namelijk:

  • 737 MAX 7

In de meest gunstige situatie kunnen er 149 passagiers in het vliegtuig. Het kan zo’n 6.200 km vliegen.

De serie 7 ©Boeing
  • De 737 MAX 8

Dit vliegtuig kan in de meest gunstige situatie 175 passagiers vervoeren en 6.510 km vliegen.

  • De 737 MAX 200 is een variant op de 737 MAX 8.

Met 1 cabine kunnen er 200 passagiers in het vliegtuig en 5.000 km vliegen. Het kan dus een stuk minder ver vliegen dan de serie 8.

American Airlines Seatmap Boeing 737 MAX 8
©SeatGuru
  • De 737 MAX 9

Deze variant van de 737 MAX-serie kan in de meest gunstige omstandigheden 220 passagiers vervoeren. Het vliegbereik is hetzelfde als de 737 MAX 8, namelijk 6.510 km.

De serie 9 ©Boeing
  • De 737 MAX 10

In deze grootste variant van de serie kunnen maar liefst 230 passagiers worden vervoerd. Het kan daarnaast ook nog eens 6.110 km vliegen.

De serie 10 ©Boeing

Bestelling

Ryanair heeft in het verleden al een flinke bestelling geplaatst bij Boeing. Op dit moment zijn er bij Boeing zo’n 4.300 bestellingen binnengekomen. Verdeeld over verschillende maatschappijen zijn er ook al ongeveer 80 toestellen uit de 737 MAX-serie geleverd. De komende jaren zullen er dus nog veel volgen van deze nieuwe toestellen.

Aeromexico

Aeromexico heeft een vloot van 131 vliegtuigen en is mede-oprichter van het SkyTeam. Het heeft verschillende codeshare-overeenkomsten met grote bekende maatschappijen, waaronder Japan Airlines, KLM en Delta Air Lines. Deze maatschappij heeft de thuisbasis in Mexico en vliegt op 80 bestemmingen. De vloot van Aeromexico bestaat grotendeels uit Boeing-vliegtuigen.

De Mexicaanse maatschappij heeft bij Boeing een bestelling van ongeveer honderd 737 MAX’s uitstaan. Deze bestelling hebben de Mexicanen geplaatst al in 2012. Het is de grootste investering in de geschiedenis van Aeromexico.

Boeing 737 max 8 Aeromexico
©Boeing

De nieuwe Boeing voor Aeromexico

Aeromexico nam de eerste Boeing 737-MAX 8 op 28 februari 2018 in ontvangst. Aeromexico is de eerste Latijns-Amerikaanse maatschappij die dit vliegtuig in ontvangst neemt. Het is natuurlijk voorzien van de laatste technische snufjes. Het vliegt bijvoorbeeld  een stuk zuiniger dan zijn voorganger en er is ook 40% minder geluidsoverlast.

Het toestel heeft 166 stoelen, waarvan 15 in Clase Premier, 18 in AM Plus en 132 in Main Cabin. De inrichting is ontworpen door ‘New Territory’, ‘Sabeti wain Aerospace’ en ‘Rockwell Collins’. De inrichting van de Clase Premier ook een exclusieve Aeromexico-design.

Clase Premier ©Aeromexico

De stoelen zijn gemaakt van leer, hebben een high-def scherm voorzien van Bluetooth en een camera. Ook zijn er USB-poorten om je mobiele apparatuur op te laden. Wat de reis nog wat comfortabeler zou moeten maken is de verstelbare hoofdsteun. Ook zijn de bagagebakken ruimer, waardoor nog meer handbagage mee zou kunnen.

Wil je verder werken? Of met familie in contact blijven? Geen probleem! In alle nieuwe toestellen zal WiFi verbinding aanwezig zijn.

Bestemmingen met Aeromexico

Natuurlijk zijn er maar enkele bestemmingen die door Aeromexico worden aangevlogen met deze eerste Boeing 737 MAX-8. Aeromexico zal als eerste vliegen naar Lima, Bogota en Monterrey. Hoogstwaarschijnlijk zal deze lijst snel uitbreiden zodra er meer nieuwe toestellen worden toegevoegd aan de vloot.

Icelandair

Ook Icelandair heeft de nieuwe Boeing toestellen besteld, en wel 16 toestellen. De bestelling bestaat uit de serie 8 en serie 9. Ze kunnen nog eens 8 extra toestellen bestellen. Op dit moment bestaat de vloot van de IJslandse maatschappij geheel uit Boeing toestellen, namelijk 757’s en 767’s.

Punten sparen kun je bij de Saga Club. Deze punten ontvang je bij vluchten met Icelandair, Finnair, Alaska Airlines en Air Iceland Connect. Het heeft met verschillende maatschappijen een codeshare-overeenkomst.

Nieuwe Boeing voor Icelandair

Icelandair nam onlangs de eerste nieuwe Boeing in ontvangst. Wat ook opviel was dat het toestel in een iets andere livery gespoten is. Het blauw op de staart is wat lichter van kleur. Daarnaast is de naam van de maatschappij op de staart, en ook de gele lijn over de romp vervallen.

Nieuwe Boeing voor Icelandair
Foto: Brandon Farris.

Het toestel zal ingezet worden op Europese en ook Noord-Amerikaanse bestemmingen. De eerste bestemming is Berlijn op 6 april. In de toekomst zal de 737 MAX ook gaan vliegen op Schiphol Amsterdam Airport.

Binnenkort zullen er dus meerdere maatschappijen volgen met het ontvangst van de nieuwe toestellen. Heb jij al eens gevlogen in de nieuwe 737 MAX? We horen graag hoe je ervaring was in het nieuwe toestel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *