AAdvantage programma op de schop met loyalty points3 min leestijd

American Airlines, Boeing 777

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

American AAdvantage heeft een aantal belangrijke wijzingen aangebracht in het programma. Zo verandert de manier waarop je elite status verdient.

AAdvantage loyalty points

Op dit moment is het zo dat je elite status kunt verdienen door middel van de zogeheten Elite Qualifying Miles (EQM) of Elite Qualifying Segments (EQS) en Elite Qualifying Dollars (EQD). Blijkbaar zorgde dit bij veel mensen voor verwarring waardoor American heeft besloten dit te vereenvoudigen. Vanaf 2022 kun je AAdvantage elite status verdienen door middel van loyalty points. Deze loyalty points kun je o.a. verdienen door met American Airlines of met partner airlines te vliegen. Het is dan zelfs mogelijk om uitsluitend met creditcard uitgaven elite status te verdienen. Dit is echter niet mogelijk voor Nederlanders, tenzij je een Amerikaanse creditcard bezit. Om elite status te verdienen dien je het volgende aantal loyalty points te verzamelen:

AAdtantage loyalty points

Een andere verandering is een jaar in het AAdvantage programma begint in maart en eindigt in februari. Je status is dan geldig tot 31 maart het volgende jaar. Nu is het namelijk zo dat een jaar in het AAdvantage programma begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

Loyalty points verdienen

De volgende vraag is dan hoe je loyalty points kunt verdienen. Vliegen is voor de meesten onder ons de enige optie om elite status te behalen. Zonder elite status verdien je op vluchten van American Airlines 5 base miles voor elke gespendeerde dollar. Als je elite status hebt komen daar nog de volgende bonussen bij:

  • Gold: 40%
  • Platinum: 60%
  • Platinum Pro: 80%
  • Executive Platinum: 120%

1 base mile is gelijk aan 1 loyalty point. Als je ticket dus bijvoorbeeld $ 500 kost (exclusief toeslagen) en je Platinum lid bent, verdien je dus in totaal 4.000 loyalty points (500 x 5 + 60%). Ook op basic economy fares kun je loyalty points verdienen.

AA Main Cabin interior (Bron: American Airlines)
Op vluchten van American verdien je 5 base points voor elke gespendeerde dollar. (Bron: American Airlines)

Daarnaast kun je ook op partner airlines loyalty points verdienen. Je verdient hetzelfde aantal miles als dat nu het geval is. Dit wordt echter vanaf volgend jaar omgezet in loyalty points. Als je bijvoorbeeld 100% van de gevolgen miles verdient op een vlucht van Qatar Airways verdien je 1400 loyalty points als je Platinum lid bent. Verdien je 50% van de miles dan verdien je slechts 700 loyalty points.

Qatar Airways, A350
Ook op partner airlines kun je loyalty points verdienen. (foto: eigen werk)

Conclusie

De manier waarop je elite status kunt verdienen in het AAdvantage programma is veranderd en vereenvoudigd. We hoeven niet meer te kijken naar Elite Qualifying Miles, Elite Qualifying Segments en Elite Qualifying Dollars. Net als dat nu het geval is verdien je elite status op vluchten van American Airlines gebaseerd op hoeveel je betaalt voor je ticket. Het blijft dus gemakkelijker om status te verdienen op partner airlines, met de voorwaarde dat je in een (goedkope) tariefklasse rest waar je veel miles verdient. American heeft in 2021 de vereisten om elite status te verdienen trouwens verlaagd. Of American volgend jaar ook met lagere kwalificatievereisten komt is nog niet bekend. In een volgend artikel gaan we dieper in op het verwerven van Choice Rewards.

Uitgelichte afbeelding: American Airlines 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *