AAdvantage Laagseizoen Awards

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ieder frequent flyerprogramma heeft aspecten die het een erg aantrekkelijk programma kunnen maken. Of het nou gaat om makkelijk miles verdienen, snel status bij elkaar sparen of gunstig inwisselen: bij ieder programma kun je wel een unique selling point bedenken.

Ook het frequent flyerprogramma van American Airlines, AAdvantage, heeft een aantal onderdelen die het voor bepaalde reizigers een erg aantrekkelijk programma kan maken. Eén van mijn favoriete punten van AAdvantage zijn de AAdvantage Laagseizoen Awards, waarmee je in bepaalde periodes van het jaar érg voordelige awardtickets kunt boeken. In dit artikel volgen eerst de ‘spelregels’ van deze goedkope awardtickets en vervolgens volgen er een aantal voorbeelden die laten zien waarom de AAdvantage laagseizoen-awards veel kunnen opleveren voor de Nederlandse en Belgische frequent flyers.

American Airlines
Goedkoop vliegen met de AAdvantage laagseizoen-awards! (Foto: American Airlines)

AAdvantage laagseizoen-awards: een overzicht

De laagseizoen-awards houden simpelweg in dat in een bepaalde periode van het jaar (‘het laagseizoen’) awards een stuk goedkoper zijn dan in de rest van het jaar. De kortingen lopen op tot ongeveer 33,3% van de normale awardprijs. Deze laagseizoen-awards zijn (helaas) alleen in economy class te boeken.

De AAdvantage laagseizoen-awards zijn boekbaar tussen de Verenigde Staten en Hawaï en tussen Noord-Amerika en Europa, het Caribisch Gebied, Midden- en Zuid-Amerika en ‘Azië zone 1’ (Japan, Zuid-Korea en Mongolië). De opvallende lezer ziet meteen dat het -op de laagseizoen-awards naar Hawaï na- gaat om Noord-Amerika en niet slechts om de Verenigde Staten. Dit is één van de mooiste aspecten van deze laagseizoen-awards, ze zijn namelijk geldig van/naar de volgende bestemmingen in Noord-Amerika:

 • Verenigde Staten (inclusief Alaska)
 • Canada
 • Mexico
 • Het Caribisch Gebied
 • Hawaï
AA laagseizoen awards
De laagseizoen-awards zijn naar heel Noord-Amerika geldig: voor maar 20.000 miles vlieg je naar de VS (inclusief Alaska), Canada, Mexico, het Caribisch Gebied of Hawaï!

Wanneer is het dan precies ‘laagseizoen’? American Airlines definieert dat per regio als volgt:

 • Europa: 15 oktober tot en met 15 mei
 • Hawaï: 12 januari tot en met 13 maart en 22 augustus tot en met 15 december
 • Azië ‘zone 1’: 1 oktober tot en met 30 april
 • Mexico en het Caribisch Gebied: 7 september tot en met 14 november
 • Midden Amerika en noordelijk Zuid-Amerika: 16 januari tot en met 14 juni en 7 september tot en met 14 november
 • Zuidelijk Zuid-Amerika: 1 maart tot en met 31 mei en 16 augustus tot en met 30 november

Zoals te zien is, zijn de data redelijk ruim: naar Europa gelden bijvoorbeeld maar liefst 7 maanden van het jaar als ‘laagseizoen’.

En dan het belangrijkste van alles: wat zijn de laagseizoen-tarieven? Per regio kost een enkele reis vanuit Noord-Amerika in het laagseizoen het volgende:

 • Europa: 20.000 miles (normaal 30.000)
 • Midden-Amerika en Noordelijk Zuid-Amerika: 15.000 miles (normaal 17.500)
 • Caribisch Gebied en Mexico: 12.500 miles (normaal 17.500)
 • Zuidelijk Zuid-Amerika: 20.000 miles (normaal 30.000)
 • Azië regio 1: 25.000 miles (normaal 32.500)
 • Hawaï (alleen van/naar het vasteland van de VS): 17.500 (normaal: 22.500)

Om van deze tarieven gebruik te mogen maken, mag je van/naar het Caribisch Gebied, Mexico, Midden-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika alleen op vluchten van American Airlines en US Airways vliegen. Van en naar alle overige bestemmingen mag je met alle partners van American Airlines vliegen.

British Airways 747
Van en naar Europa mag je met alle partners van American Airlines vliegen op een laagseizoen-award. Bijvoorbeeld dus ook met een 747 van British Airways.

Laagseizoen-awards tussen Europa en Noord-Amerika

Voor de lezers van Ikvliegveel zijn de laagseizoen-awards tussen Europa en Noord-Amerika hoogstwaarschijnlijk het meest aantrekkelijk: voor maar 20.000 miles vlieg je vanuit Europa naar de Verenigde Staten, Canada, het Caribisch Gebied, Mexico of Hawaï. Zeker naar de laatste 3 bestemmingen is dit een ontzettend goede deal: vaak zijn dit erg dure bestemmingen om (betaald of op een awardticket) te bereiken. Een extra groot voordeel van de laagseizoen-awards van en naar Europa is dat de data heel ruim zijn: van 15 oktober tot en met 15 mei kan je tussen Europa en Noord-Amerika vliegen voor 20.000 miles. De voorwaarde is overigens dat je op 15 mei vertrekt, het is geen probleem als je vlucht ná 15 mei aankomt: het lage tarief is dan gewoon geldig.

Het ruime laagseizoen in Europa heeft soms aparte uitwerkingen waardoor het bijvoorbeeld goedkoper kan zijn om van Hawaï naar Europa te vliegen dan van Hawaï naar het vasteland van de Verenigde Staten:

AAdvantage laat helaas geen stopovers meer toe op awardtickets, maar het is uiteraard wel mogelijk om overstappen tot maximaal 24 uur in een bepaalde stad in te bouwen. Veel opties kan je op de website van American Airlines zelf boeken. Mocht je daar niet de juiste vluchten kunnen vinden, dan kan je altijd bellen met American Airlines om de vlucht van je keuze te boeken.

De routeregels op awardtickets zijn redelijk flexibel: American Airlines laat je om te beginnen met 25% de ‘Maximum Permitted Mileage’ (MPM) overschrijden op een awardticket. Op ‘lastige’ bestemmingen is American Airlines nog wat soepeler: als een vliegveld (met OneWorld-vluchten) lastig bereikbaar is, mag je grotere omwegen maken. Zo kan je vanaf Reykjavik (IJsland) nog langere omwegen maken omdat er nou eenmaal weinig beschikbare vluchten zijn.

Een voorbeeld van de uitwerking hiervan: de rechtstreekse afstand tussen Reykjavik en Mexico-stad is 4.611 mijl en de Maximum Permitted Mileage (de maximum afstand die je op een ticket af mag leggen) tussen deze steden is 5.557 mijl. American Airlines laat je op awardtickets deze MPM met 25% overschrijden, waardoor je 6.946 mijl krijgt om de afstand van 4.611 mijl tussen Reykjavik en Mexico-stad af te leggen. Omdat Reykjavik redelijk geïsoleerd ligt en je eigenlijk altijd eerst ‘terug’ naar het vasteland van Europa moet vliegen, is AA nog wat soepeler: het is bijvoorbeeld geen probleem om een route van 8.081 mijl te boeken tegen een standaard laagseizoen-tarief:

 

Belastingen en toeslagen

Een pijnlijk punt bij het boeken van awardtickets zijn altijd de belastingen en toeslagen die betaald moeten worden. Ook bij AAdvantage laagseizoen-awards moet je in veel gevallen flinke belastingen en toeslagen betalen, maar over het algemeen vallen ze redelijk mee zolang je intercontinentale vluchten op British Airways probeert te vermijden: daar worden namelijk flinke fuel surcharges in rekening gebracht die je op andere tickets niet (of in veel mindere mate) hoeft te betalen. Door een beetje te spelen met routes en maatschappijen, kan je dus flink wat geld besparen en hoef je in de beste gevallen weinig bij te betalen voor je ticket.

Vergelijk bijvoorbeeld onderstaande prijzen van een rechtstreekse Airberlin-vlucht van Miami naar Düsseldorf (links) en een British Airways-vlucht van Miami via Londen naar Düsseldorf (rechts):

Als je een beetje aandacht besteedt aan de bestemming die je kiest, de dagen waarop je reist en de maatschappijen waarmee je vliegt, kunnen de AAdvantage laagseizoen-awards een ontzettend goede deal zijn: voor slechts 20.000 miles met (als je het goed doet) slechts een paar euro aan toeslagen vlieg je vanuit Europa naar de VS, Canada, Mexico, het Caribisch  Gebied of zelfs naar Hawaï – een geweldige deal, zeker als je het vergelijkt met de vaak erg hoge tarieven naar een aantal van deze bestemmingen. Zeker als je relatief goedkoop je miles bij elkaar kunt sparen (kijk bijvoorbeeld eens op het deals-forum (klik) voor ideeën voor een mileage run) kan je op deze manier voor weinig geld mooie bestemmingen bezoeken.

Heb jij weleens gebruik gemaakt van de AAdvantage laagseizoen-awards?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *