Onbeperkt Surplus XP meenemen verandert voor Flying Blue Platinum leden5 min leestijd

Flying Blue

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Binnenkort kunnen we bij Flying Blue een belangrijke verandering verwachten voor Platinum leden. Waar Platinum leden voorheen nog onbeperkt XP (surplus) mee konden nemen naar het volgende jaar, zal daar een eind aan komen. Vanaf november dit jaar geldt er namelijk een maximum. In dit artikel zetten we de belangrijke gevolgen van deze wijziging voor je op een rijtje. Zo weet je precies hoe het sparen van XP voor Platinum leden bij Flying Blue straks werkt.

Hoe zat het ook alweer?

Bij het bekende loyaliteitsprogramma van onder andere KLM en Air France, kun je XP sparen. Deze XP helpen je naar een hogere status. Elke status heeft zo zijn eigen voordelen. De statussen en de belangrijkste voordelen zetten we hieronder op een rijtje.

StatusVoordelenXP vereist per jaar
Explorer4 Miles per euro0 XP
Silver6 Miles per euro, SkyPriority, gratis extra bagageitem100 XP
Gold7 Miles per euro, toegang tot lounges met 1 gast, SkyPriority, gratis extra bagageitem180 XP
Platinum8 Miles per euro, toegang tot lounges met 1 gast, SkyPriority, gratis zitplaatsen & 2 gratis extra bagageitems300 XP
Ultimate9 Miles per euro, toegang tot lounges met 8 gasten, SkyPriority, exclusieve assistent, & 2 gratis extra bagageitems900 UXP per jaar

Bij de Platinum Status is het mogelijk om deze levenslang te behouden. Lukt het om de status 10 jaar op een rij te behalen, dan blijf je de rest van je leven Platinum for Life (PFL). De voordelen van dit niveau blijven dan geldig zonder dat je het minimale aantal XP hoeft te behalen. Sterker nog, vlieg een jaar lang niet met een SkyTeam maatschappij, dan geniet je met Platinum for Life nog steeds van alle voordelen. 

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 november 2024 zal het sparen voor Flying Blue Platinum leden dus gaan veranderen. Waar je voorheen onbeperkt XP mee kon nemen naar het volgende jaar, zal dit nu tot maximaal 300 XP worden beperkt. Flying Blue laat weten dat deze wijziging nodig is om het voortbestaan van het programma te kunnen garanderen. 

Flying Blue Ultimate status

Op onder andere het InsideFlyer forum is te lezen dat er nog wat onduidelijkheid is over hoe het aantal mee te nemen XP straks precies werkt. InsideFlyer heeft hier vragen over gesteld aan Flying Blue. Middels onderstaand voorbeeld leggen we uit hoe de vork in de steel zit. 

Voorbeeld

Om de nieuwe regels die vanaf 1 november 2024 gelden beter te begrijpen gebruiken geven we een voorbeeld. Stel dat een Platinum-lid op 31 oktober 2024 een aantal van 970 XP heeft. De kwalificatiedatum ligt in november 2024. Op 1 november 2024 zullen dan de volgende stappen worden doorlopen:

  1. 300 XP worden afgetrokken van het totaal om de Platinum-Status te behouden. Dit betekent dat er nog 670 XP overblijven (970 XP – 300 XP = 670 XP).

  2. 300 Surplus XP worden overgezet naar de volgende kwalificatieperiode. Dit betekent dat er nog 370 XP overblijven (670 XP – 300 XP = 370 XP).

  3. Voor elk 300 XP die overblijft wordt 1 jaar extra Platinum for Life (PFL) toegekend. In dit geval wordt 1 jaar extra PFL toegekend voor de eerste 300 XP (370 XP – 300 XP = 70 XP).

  4. De resterende 70 XP zullen vervallen.

Met deze nieuwe regelgeving moet leden zich bewust zijn van de manier waarmee ze XP sparen en ervoor zorgen dat ze voldoende XP opbouwen om hun status te behouden en te verlengen. Voor leden van het Flying Blue programma die net aan de 300XP per jaar komen en wat XP overhouden voor het volgende jaar, is het jammer dat de resterende XP vervallen. Zit je er net onder, dan kan het lonen om nog wat extra XP te verdienen, bijvoorbeeld door SAF aan te schaffen. 

Wel of geen Platinum for Life?

Voor Flying Blue en de aangesloten maatschappijen zoals KLM of Air France, is het een ‘slimme zet’. Door deze verandering van de manier waarop leden XP sparen, wordt het dus moeilijker om de PFL status te behalen middels surplus XP. Het is dan ook jammer dat de 300 XP die je meeneemt naar het volgende jaar niet ook als extra jaar wordt gerekend. En daarmee de dan nog resterende XP naar het volgende jaar kunt nemen. 

Onbeperkt Surplus XP meenemen verandert voor Flying Blue Platinum leden

Voor de Flying Blue leden die veel reizen en voldoende XP behalen, zal het overigens nu kunnen zijn dat ze sneller de Platinum for Life status behalen. In een keer worden het veelvoud van 300XP omgezet naar extra jaren voor Platinum for Life. Het kan dus ook voorkomen dat je na dit kwalificatiejaar dus PFL hebt behaald. Het nadeel is dat dit per 300 XP wordt gedaan. Elk aantal dat overblijft na aftrek van (een veelvoud van) 300 XP vervalt dus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *