Sully: Een Film Voor Vliegtuigliefhebbers2 min leestijd

Sully

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Er komt dit jaar een nieuwe film voor vliegtuigliefhebbers: Sully. Waarschijnlijk kun je het je nog wel herinneren. Op 15 januari 2009 maakte US Airways vlucht 1549 een noodlanding op de Hudson rivier in New York. De Airbus A320, met bestemming Charlotte, steeg op van New York LaGuardia en vloog door een zwerm ganzen. Beide motoren vielen uit, waardoor de piloot geen mogelijkheden meer zag om het toestel veilig aan de grond te zetten. Daarom landde hij de kist op het water van de Hudson. Alle passagiers konden het toestel veilig verlaten.

In de jaren die volgden heb ik als vliegtuigliefhebber diverse interessante documentaires gezien over dit voorval. Daarbij heb ik altijd bewondering gehad voor de professionaliteit van de captain, Chesley Sullenberger. Kalm en uiterst bekwaam zorgt hij ervoor dat beide motoren gelijktijdig het water raken, waardoor het toestel stabiel op het water terechtkomt.

Sully, 8 september 2016 in de bioscoop

Over vlucht US1549, en Chesly Sullenberg in het bijzonder, is nu een film gemaakt. In deze film van Clint Eastwood speelt Tom Hanks captain Sully. De rol van copiloot wordt door Aaron Eckhart gespeeld. Het script is geschreven op basis van het boek dat Sullenberger schreef: Highest Duty – My search for what really matters.

De film lijkt vooral te gaan over de nasleep van dit voorval. Daar waar de pers en de bevolking van mening was is de captain een held is, dreigt een onderzoek de carrière en reputatie van Sully te ruïneren.

Een trailer van de film kun je hieronder zien:

Persoonlijk ben ik erg nieuwsgierig naar deze film. Daarbij moet ik onmiddellijk toegeven dat ik het boek niet gelezen heb. Zo op het eerste gezicht lijkt de film een aantal gelijkenissen te vertonen met de film Flight (Denzel Washington), al vermoed ik dat het hier niet om drank- en drugsmisbruik zal gaan. Verder ben ik natuurlijk benieuwd naar het realiteitsgehalte van deze film. Je kunt hier eventueel meer informatie vinden over de film.

Wat zijn jouw verwachtingen bij deze film?

Reacties

  1. Steven Tor Steven Tor zegt

    Een eerste (avgeek) fout: in de trailer zie ik een American Airline toestel in de nieuwe livery, daar was ten tijde van de crash in de Hudson nog een spraken van…

    • Sander de Jonge Sander de Jonge zegt

      Inderdaad ja! Ze waren gelukkig nog wel op tijd om de A320 nog met US livery te filmen. Inmiddels zijn ze allemaal opnieuw geverfd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *