Schiphol dreigt met kort geding vanwege OV-staking dinsdag3 min leestijd

Schiphol treinstation NS

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De vakbonden willen dinsdag met de landelijke staking bij het openbaar vervoer een beter pensioenstelsel afdwingen bij de werkgevers. De actie treft dinsdag een groot deel van het land. De staking gaat een grote impact krijgen. Ook voor Schiphol heeft de staking grote gevolgen. Naast het feit dat er geen treinen rijden, rijden er ook geen bussen. Schiphol wil dat de luchthaven bereikbaar blijft met het openbaar vervoer tijdens de landelijke ov-staking dinsdag. Als het overleg daarover met de vakbonden niet de gewenste uitkomst heeft, stapt Schiphol naar de rechter om te proberen dit af te dwingen.

Met de auto

Mensen zullen dinsdag dus massaal met de auto gaan of thuisblijven. Rond de luchthavens Schiphol en ook Eindhoven zal het dan ook erg druk worden met autoverkeer.

Een woordvoerder van Schiphol: “We willen Schiphol bereikbaar en veilig houden. Als er helemaal geen treinen en bussen rijden, wordt dat ernstig beperkt.” Volgens hem komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het ov niet rijdt, zal het ook extra druk op de weg worden richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet weg kunnen van het vliegveld, stelt hij. Dat levert allerlei risico’s op voor de veiligheid. Het is nog niet duidelijk wat de exacte inzet van een kort geding zou worden, bijvoorbeeld een verbod van de staking of een gedeeltelijk verbod. Ook dat hangt af van de uitkomst van de gesprekken, aldus de woordvoerder.

schiphol borden

Spits met regen

Ook Rijkswaterstaat verwacht dinsdag een zeer drukke ochtend- en avondspits en adviseert automobilisten alle informatie die dag goed in de gaten te houden. Niet alleen vanwege de staking, maar ook omdat er dinsdag veel regen wordt verwacht. Dat kan tevens invloed hebben op spits. De belangrijkste weermodellen laten dinsdag een actief weerbeeld zien met buien en lage temperaturen, meldt Weerplaza.

Vanaf dinsdag 03.00 uur (nacht van maandag op dinsdag) tot woensdag 01.00 uur (nacht van dinsdag op woensdag) rijdt er geen trein, tram, bus of metro. De NS probeert waar mogelijk enkele treinen te laten rijden, maar dit zal volgens de vervoerder zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn.

De NS adviseert daarom nu al haar reizigers om dinsdag niet met de trein te reizen. “Reizigers kunnen er niet van uitgaan dat hun trein die dag rijdt.” Ook woensdag verwacht de NS nog problemen met de dienstregeling. De staking gaat hoe dan ook door, laat FNV-bestuurder Elzinga weten. “Wij hebben nog geen enkele indicatie dat het kabinet wil luisteren naar de volgens ons rechtvaardige eis dat de pensioenleeftijd bevroren moet worden”.

De openbaar vervoerbedrijven en NS benadrukken dat zij niets met het conflict te maken hebben en wijzen naar Den Haag. ‘Wij hebben begrip voor de zorgen over pensioenen, maar vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden’, aldus de NS.

Amsterdam – fietsen door de IJtunnel?

Ook in de grote steden zullen de problemen groot zijn. In Amsterdam overweegt wethouder Sharon Dijksma de IJtunnel aanstaande dinsdag te openen voor fietsers. Dijksma: ‘Ik hecht grote waarde aan het stakingsrecht, maar vind de impact van het tegelijkertijd stilleggen van de Noord/Zuidlijn en de pontveren over het IJ wel erg groot voor de stad. We bereiden ons voor op de staking en zullen de IJtunnel openstellen voor fietsers als dat nodig is, maar we hopen dat het niet zover hoeft te komen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *