Review: Economy met Iberia Express

Iberia Express

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In dit artikel een korte review van een vlucht met Iberia Express in Economy. Het betreft een vlucht van Amsterdam naar Madrid, geboekt via de website van Iberia Express. Ik sta eerst stil bij het boekingsproces, waarna ik de vlucht zelf behandel.

Iberia Express – boekingsproces

Eind 2015 besluit ik samen met een vriend een vlucht naar Madrid te boeken. Op dat moment heb ik nog maar net mijn Executive Platinum status bij American Airlines net in de wacht gesleept. Om van de voordelen (fasttrack security, loungetoegang, etc.) gebruik te kunnen maken wil ik graag met een Oneworld maatschappij vliegen. Mijn reisgenoot vliegt voornamelijk met Ryanair, waarover hij goed te spreken is qua prijs/kwaliteitsverhouding. We komen een retourticket tegen van vrijdag tot zondag voor € 90,00 met Iberia Express. Een prima deal met goede vliegtijden! Ik kan de vlucht ook bij Iberia zelf boeken (uitgevoerd door Iberia Epxress), maar dat is ongeveer een tientje duurder.

Iberia Express geeft op haar website aan dat je als Oneworld Emerald lid een gratis XL stoel kan kiezen, loungetoegang hebt, etc.

Iberia Express
Iberia Express – gratis stoelkeuze

Daarnaast is ook de Oneworld website hier vrij duidelijk over.

Iberia Express
Oneworld affiliatie

Ik besluit dus te boeken bij Iberia Express en niet bij Iberia. Helaas lukt het echter onder geen beding om mijn American Airlines nummer in te voeren. Daar waar mensen die rechtstreeks bij Iberia hier geen problemen mee hebben, lukt dit bij Iberia Express niet.

Omdat een XL stoel toch wel een prettig voordeel is, bel ik naar Iberia. Een paar belpogingen verder laat ik het er maar bij zitten…. Bij hoog en bij laag blijft men volhouden dat het selecteren van een stoel geld kost, ook als ik ze naar hun eigen website verwijs. Ik kies eigenlijk altijd een stoel, ook als ik daar een beetje extra voor moet betalen.

Uiteindelijk heb ik maar eens een klacht ingestuurd via de website, in de hoop dat het alsnog geregeld zal worden. Een vrij omslachtig proces, waarbij je zelfs je paspoort moet invoeren om mij onduidelijke redenen. Nooit een reactie ontvangen. Via American Airlines regel ik uiteindelijk dat mijn AAdvantage nummer bij Iberia ingevoerd is, maar een stoel kiezen blijft onmogelijk. Iets te veel energie voor een korte vlucht van ongeveer 2 uurtjes!

Inchecken op Schiphol

De dag voor onze vlucht probeer ik online in te checken. We reizen alleen met handbagage dus het is onnodig dit op Schiphol te doen. Helaas, omdat mijn Aadvantage nummer nu in het systeem staat, krijg ik een foutmelding. En nu krijg ik het nummer er met geen mogelijkheid meer uit. Ik bel – tegen beter weten in – opnieuw met Iberia Express voor hulp. Ik zal toch echt op het vliegveld moeten inchecken want het is absoluut onmogelijk om nog iets te doen. Wel is hij zo vriendelijk een paar stoelen te selecteren, alhoewel de XL stoelen inmiddels niet meer beschikbaar zijn. Aan het einde van het gesprek vraagt hij echter vanuit het niets om mijn creditcardgegevens, zodat ik € 65,00 voor het selecteren van stoelen kan voldoen. Zucht, bedankt en tot ziens.

Dan maar inchecken op Schiphol. We sluiten aan in de aanzienlijke rij en na zo’n drie kwartier wachten zijn we aan de beurt. We worden vriendelijk geholpen en binnen een mum van tijd hebben we onze instapkaarten.

Iberia Express
Schiphol Iberia Check in

Er zijn nog maar een paar stoelen beschikbaar, achterin het vliegtuig aan het gangpad. Tot mijn verbazing blijkt de automatisering ineens prima te werken, mijn Oneworld status staat keurig op mijn boarding pass, inclusief Priority. Ook mijn reisgenoot krijgt priority. Hierdoor kunnen we gebruik maken van de fasttrack security op Schiphol. Dit is prettig, want er staat wel een aardige rij bij de security. Mooi meegenomen.

We hebben nog wat tijd over, waardoor we nog een drankje kunnen halen in de lounge. Iberia maakt gebruik van de Aspire Lounge, wat niet zo’n spectaculaire lounge is. Net als de KLM Schengen lounge kijkt deze uit over de vertrekhal. Het is er vrij druk en qua eten is er eigenlijk weinig keuze. Vanwege de relatief korte vluchten binnen Europa is het natuurlijk ook niet echt noodzakelijk om uitgebreid te dineren voor een vlucht.

Iberia Express
Een drankje in de Aspire Lounge, klaar voor vertrek!

Iberia Express – Amsterdam Madrid

Maatschappij: Iberia Express
Toestel: Airbus A320
Stoel: 27C (Economy)

We besluiten in de lounge te wachten en last-minute aan te komen bij het toestel. Ruim na de aangegeven boarding tijd komen we aan bij het toestel. Inmiddels is het boarden dan ook begonnen en de Airbus A320 van Iberia Express staat klaar voor vertrek.

Iberia Express
Iberia Express – Boarden is begonnen
Iberia Express
Iberia Airbus A320

Vrijwel als laatste lopen we het vliegtuig binnen. In de jetbridge moeten we nog enige tijd wachten voordat we het vliegtuig definitief kunnen betreden. Het toestel beschikt over Recaro stoelen die vrij dun zijn. Voorin het toestel zijn business class stoelen, maar deze zijn -zoals de norm is binnen Europa- exact hetzelfde als in economy. Enige verschil is het tafeltje op de middelste stoel, waardoor je iets meer persoonlijke ruimte en privacy hebt.

Iberia Epxress
Iberia Express – drukte in de jetbridge
Iberia Express
Iberia Express A320 – het is in ieder geval heerlijk weer om een stukje te vliegen!
Iberia Express
Iberia Express Recaro stoelen

Iberia Express Economy Beenruimte

Om gelijk met de deur in huis te vallen: de beenruimte aan boord van Iberia Express is krap. Ik heb tot nu toe nog nooit zo weinig beenruimte gehad. Ook niet bij Wizz Air. Met mijn 1.83 meter ben ik niet de langste, maar toch knellen mijn benen tegen de voorstoel. Mijn reisgenoot geeft aan dat ook de stoelen bij Ryanair (iets) meer beenruimte hebben dan bij Iberia Express. Normaal gesproken ben ik helemaal niet blij met een stoel aan het gangpad, maar dit keer komt het eigenlijk wel goed uit!

Iberia Express
Iberia Express beenruimte. Zeer krap!
Iberia Express
Iberia Express beenruimte – Dit keer ben ik blij met een stoel aan het gangpad!

In het vliegtuig is het behoorlijk warm, zowel op de grond als tijdens de vlucht. Met enige vertraging vertrekken we vervolgens vanaf Schiphol. De vlucht heeft stevige turbulentie, voornamelijk gedurende het eerste deel van de vlucht. Er is geen WIFI aan boord, maar wel een WIFI signaal om vervolgens via je smartphone wat informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld waar je vliegt.

Iberia Express
Iberia Express – Bring your own In Flight Entertainment

Iberia Express – service aan boord

Het is inmiddels lunchtijd en besluit iets te eten te bestellen. Bij Iberia Express kun je eten en drinken tegen betaling kopen. Persoonlijk ben ik daar wel voorstander van, vooral als het de kwaliteit ten goede komt. Maar de catering – uitgevoerd door de enige twee crewleden in Economy – is super langzaam. Het proces verloopt super inefficiënt. Normaal gesproken is de vlucht ruimschoots lang genoeg om twee ronden te maken zou je denken. Toegegeven, ze kwamen iets later op gang door de turbulentie, maar desondanks duurde alles een eeuwigheid. Langzaam maar zeker rolt het karretje meer onze kant op. We zijn ter ongeveer ter hoogte van de Spaanse kust als het karretje vlak voor onze stoelen staat. Maar helaas, iedere keer als we zo goed als aan de beurt zijn, gaat het karretje terug naar achteren. De reden is op zichzelf best klantvriendelijk: mensen moeten naar het toilet.

Iberia Express
Iberia Express – Eindelijk een drankje!

Het broodje moet vervolgens uit de oven voorin het vliegtuig komen. Even denk ik dat ik deze in de terminal van Madrid in ontvangst mag nemen, maar nog net voordat we landen kan ik een (overigens heerlijk) broodje nuttigen. Snelheid van service daar gelaten: eigenlijk een prima catering aan boord!

De landing verloopt verder soepel. Bij het verlaten van het toestel neem ik nog even plaats in de “XL stoel”, die ik officieel gratis had kunnen selecteren. Deze stoel is echt een stuk ruimer! Ik kan het zeker aanraden om deze te selecteren, tegen een kleine vergoeding zit je een stuk comfortabeler.

Iberia Express
Iberia Express XL seat. Genoeg beenruimte!

Iberia Express Economy, conclusie

Tijdens de terugreis lukt het gelukkig een (gratis) XL stoel te bemachtigen. Voor mijn reisgenoot moet ik € 15,00 betalen, wat we er graag voor over hebben.

Ben ik fan geworden van Iberia? Nee, niet echt. Kijk, in de basis is het natuurlijk fantastisch: weekendretour voor 90 euro tussen Amsterdam en Madrid is gewoon goedkoop. En daar hoef je ook niet zoveel toeters en bellen voor te verwachten en de stoelen mogen best een beetje krap zijn. Maar als je adverteert met Oneworld voordelen, moet je het wel nakomen. En qua klantenservice ben ik niet echt vrolijk geworden. In dit geval gaat het om een kleinigheid, namelijk het toevoegen van mijn frequent flyer nummer en een stoelkeuze. Maar wat als je echt een probleem hebt met je vlucht?

Madrid is gelukkig een fantastische stad om te bezoeken. Prachtige gebouwen, eten en drinken is goed betaalbaar en een uitstekend metro netwerk. Midden in de stad heb je ruim voldoende mogelijkheden om goedkoop te overnachten. Wij boekten “Hostal Valencia”, een accommodatie met goede reviews en een scherpe prijs (25,00 per persoon per nacht voor een kamer met eigen badkamer en toilet). Zoals je kunt verwachten krijg je hiervoor een redelijk basic hotel, maar je zit wel midden in het centrum. Al hadden we niet verwacht dat onze kamer deze super vrolijke kleurtjes zou hebben….. We hebben er smakelijk om gelachen 😉

Iberia Express
Hostal Valencia. Tja…..

Heb jij wel eens met Iberia Express gevlogen?

Overzicht

Voordelen

- Als je op tijd boekt, kun je voor een scherp tarief vliegen;
- Prima catering (tegen betaling).

Nadelen

- Geen goede klantenservice;
- Gewone stoelen in Economy krap;
- Langzame service.

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Een budget maatschappij die je voor scherpe prijzen van A naar B brengt. De automatisering laat te wensen over, evenals de klantenservice. De stoelen zijn zeer krap, zelfs voor een korte vlucht is dit oncomfortabel. De catering aan boord (tegen betaling) is prima, maar was tijdens deze vlucht wel erg langzaam.

3.1

Reacties

  1. Onne zegt

    Wanneer je incheked via de Iberia app (i.p.v. Iberia Express) kun je vanaf 48 uur (officieel 24) voor de vlucht gratis XL stoelen kiezen. Het maakt niet uit of je frequent flyer bent of niet. Ik boek altijd bij Iberia Express, maar check dan in via Iberia. Dit mits ze er nog zijn natuurlijk, maar omdat inchecken bij Iberia Express pas 24 uur later start is dan vrijwel altijd het geval.

    Geen overbodige luxe, de beenruimte is echt heel krap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *