KLM versterkt banden met China voor een betere samenwerking3 min leestijd

KLM versterkt banden met China voor een betere samenwerking

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Dinsdag 16 oktober was een belangrijke dag voor de Nederlandse en Chinese regering. Met verschillende grote Nederlandse bedrijven werden contracten afgesloten die goed zijn voor bedragen tussen de 6 en 8 miljard euro. De Chinese premier Li Keqiang was samen met minister-president Mark Rutte aanwezig om tot verschillende contracten en overeenkomsten te komen. Ook tussen KLM en Xiamen Airlines en China Southern zijn nieuwe overeenkomsten getekend.

KLM & China Southern

Het Chinese China Southern is gevestigd in het zuidelijke Guangzhou en werkt al enige tijd nauw samen met KLM. In 2016 vierde de airline de tien jarige samenwerking. Wat ooit begon met een samenwerking met vluchten tussen Amsterdam en Beijing is verder uitgegroeid tot het vergroten van het gezamenlijke netwerk, maar ook een samenwerking door de luchtverkeersleiders in beide landen om ervoor te zorgen dat minder vertragingen ontstaan.

Nu is er tussen de beide partijen een verbeterde samenwerking getekend. Vice President van China Southern, Xiong Goubin, en Vice President KLM, Maarten Oort, tekenden overeenkomsten om elkaar te helpen op operationeel gebied. Hierbij moet vooral gedacht worden aan het delen van vluchtgegevens als route, gewicht en brandstofgegevens. Deze kunnen ter ondersteuning worden gebruikt door zowel de piloten als de crew in het toestel. Ook kunnen gegevens over bijvoorbeeld weersomstandigheden worden gedeeld. Dit kan helpen als een vlucht moet uitwijken om verschillende oorzaken.

KLM versterkt banden met China voor een betere samenwerking
Samenwerking tussen KLM en China Southern

KLM geeft de volgende situatie waarbij zo’n samenwerking van belang kan zijn voor beide partners:

Stel een vlucht van China Southern moet uitwijken naar Frankfurt vanwege het weer. KLM kan dan bij Eurocontrol vragen de vlucht alsnog met prioriteit te laten vliegen naar Amsterdam. KLM wisselt haar Air Traffic Control Slot om. Dit zorgt ervoor dat de vlucht niet vertraagd in Frankfurt komt te staan.

Xiamen Airlines en Ctrip

Naast de hierboven genoemde samenwerking van China Southern en KLM, is de Nederlandse maatschappij ook een andere mooie samenwerking gestart. Deze samenwerking zal zijn tussen KLM en zowel Xiamen Airlines als Ctrip.

KLM versterkt banden met China voor een betere samenwerking
Chinese en Nederlandse delegaties

KLM heeft op Schiphol het onderdeel ‘Engineering & Maintenance’. Hier worden voor zowel KLM als andere maatschappijen verschillende toestellen onderhouden. Engineering & Maintenance zal binnenkort ook de Boeing 737 MAX toestellen van Xiamen Airlines gaan onderhouden. Het betreft hier het onderhoud aan de 138 Leap-motoren. CEO Pieter Elbers is erg tevreden over deze nieuwe samenwerking. Hij geeft aan dat dit de deskundigheid en bekwaamheid van KLM nogmaals benadrukt. Tevens zorgt er voor behoud van werkgelegenheid op Schiphol.

Naast de samenwerking met Xiamen Airlines is KLM ook samen gaan werken met Ctrip. Mensen die wel eens naar China zijn gereisd zijn wellicht wel eens in contact geweest met dit bedrijf. Het bedrijf biedt reispakketten aan. Denk aan accommodatie en vervoer. Skyscanner is een van de dochterondernemingen van het bedrijf. 

KLM versterkt banden met China voor een betere samenwerking
KLM en Ctrip

Deze samenwerking met KLM is voor Ctrip de enige samenwerking met een Europese luchtvaartmaatschappij. Het moet ervoor zorgen dat meer Chinese reizigers naar Nederland of Europa komen. Ik ben benieuwd of de samenwerking er uiteindelijk ook toe zal leiden dat juist reizigers vanuit Nederland beter richting China kunnen reizen. Dit zal de toekomst moeten uitwijzen. 

Bron: KLM & NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *