Heropening grenzen Australië en Nieuw-Zeeland nadert3 min leestijd

Heropening grenzen Australië en Nieuw-Zeeland nadert

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Al sinds het begin van de coronapandemie hebben Australië en Nieuw-Zeeland de grenzen gesloten voor internationaal verkeer. Er is in de tussentijd wel binnenlands vliegverkeer geweest. Ook tussen de twee landen is een ‘travel-bubbel’ geweest. Maar het einde van de gesloten grenzen lijkt nabij. De heropening van de grenzen in Australië en Nieuw-Zeeland lijkt er namelijk aan te komen.

Gesloten grenzen

Door het uitbreken van de coronapandemie eind maart 2020 zijn de grenzen destijds al snel gesloten. Nieuw-Zeeland is de pandemie in vergelijking met andere westerse landen goed doorgekomen. Met iets meer dan 4.300 besmettingen en ‘maar’ 27 overleden patiënten heeft het land zich goed verzet tegen het virus. Met de stijgende vaccinatiegraad in Nieuw-Zeeland en daarbuiten ziet het er goed uit, naar verwachting kan men snel weer reizen naar Nieuw-Zeeland.

Heropening grenzen Australië en Nieuw-Zeeland nadert
Foto van James Coleman op Unsplash.

Ook voor Australië geldt hetzelfde als Nieuw-Zeeland. Met het uitbreken van de pandemie sloten de grenzen heel snel. Zo nu en dan was er nog een repatriëringsvlucht. Vele inwoners van het land zitten al sinds de sluiting in afwachting wanneer de grenzen weer worden heropend. In het land zijn wel veel meer besmettingen (111.392) en patiënten overleden (1.334) in vergelijking met Nieuw-Zeeland, maar dit is ook nog steeds minder dan in veel andere westerse landen.

Heropening Nieuw-Zeeland

Maar een heropening van de grenzen in Nieuw-Zeeland en Australië ligt dus in het verschiet. Wel zijn er duidelijke verschillen tussen Nieuw-Zeeland en Australië.

Nieuw-Zeeland zal, zoals het er nu naar uitziet, vanaf 1 februari 2022 haar grenzen heropenen voor alle gevaccineerde reizigers. Dit maakte de Nieuw-Zeelandse Minister Hipkins bekend. De vaccinatieplicht geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder en geen Nieuw-Zeelandse staatburger is. Er gelden overigens wel verschillende regels, die weer afhankelijk zijn van waar je vandaan komt:

  • Gevaccineerd en reizend vanuit een ‘low-risk’ land: reizen zonder quarantaine.
  • Gevaccineerd en reizend vanuit een ‘medium-risk’ land: in zelfisolatie of een quarantaine faciliteit georganiseerd door de overheid.
  • Echter, Gevaccineerd en reizend vanuit een ‘high-risk’ land: 14 dagen in een quarantaine faciliteit, georganiseerd door de overheid.
  • Niet gevaccineerd: 14 dagen in een quarantaine faciliteit, georganiseerd door de overheid.

Zowel voor aankomst als bij vertrek dien je een test af te nemen. De precieze details hiervan zijn nog niet bekend. Maar de kans is aannemelijk dat je een PCR-test moet doen op het moment dat je naar Nieuw-Zeeland wilt reizen. Op deze website van de Nieuw-Zeelandse overheid is de meest recente informatie over de heropening van de grenzen te vinden. Op deze website staat ook informatie voor zakenreizigers.

Heropening Australië

Ook voor Australië lijkt er een heropening van de grenzen aan te komen. In eerste instantie is dit alleen voor Australiërs, aldus de Australische Minister President Scott. Het is echter dan wel zo dat je nog 7 dagen in zelf-isolatie moet. De heropening van de Australische grens staat gepland voor november, de exacte datum wordt binnenkort verwacht.

Qantas heeft in ieder geval al vluchten aangekondigd die in principe zullen vertrekken vanaf 14 november. Londen en Los Angeles zullen vanuit Sydney 3 keer per week worden aangevlogen.De Boeing 747s zullen worden vervangen door Boeing 787 Dreamliners (Bron: Qantas)

Wil je graag als niet-Australiër op reis naar het schitterende land, dan zul je echt nog even geduld moeten hebben. Wellicht in navolging van de hopelijk positieve effecten in november, zal de overheid snel besluiten om het land verder te heropenen.

Headerfoto: Foto van Hien Nguyen op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *