Bestemmingstips Singapore6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Singapore is een erg populaire stad om een stopover door te brengen, maar ook als bestemming voor meerdere dagen is het een leuke plek. Mocht je een bezoek gaan brengen aan de Leeuwenstad, dan heb ik hier een paar tips.

Airport transfer

Geen zin om na een lange vlucht je koffers door de metro te slepen of een duurdere taxi te pakken? De luchthaven Changi biedt goedkoop shuttlebusjes aan naar grote hotels. Na aankomst volg je de bordjes ground transportation en vertel je aan de balie waar je naartoe moet. Na betalen (9 SGD p.p.) hoef je vaak maar even te wachten totdat ze een busje hebben. Tijdens de piekuren vertrekken ze om de 15 minuten. Je zal onderweg, afhankelijk van je hotel, wel wat stops maken om anderen af te zetten maar het blijft een aantrekkelijk vervoersmiddel.

SIA hop-on hop-off bus

Het lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje suf, maar de hop-on hop-off bus is een uitstekende manier om snel de hele stad te verkennen. Nadat je een kaartje hebt gekocht kun je de hele dag zo vaak in- en uitstappen waar je wil. De haltes omvatten alle interessante bezienswaardigheden zoals Orchard Road, de Singapore Flyer, Raffles en de botanische tuinen. Het leuke aan de bus is dat je, in tegenstelling tot de metro, veel meer van de stad ziet en de opstapplaatsen altijd dichtbij de bekende plekken zijn.

Omdat Singapore Airlines graag stopover passagiers de stad laat zien, exploiteert de luchtvaartmaatschappij deze bussen ook (niet als enige, let dus op). Heb je een speciaal stopover pakket geboekt, dan kan je kostenloos gebruik maken van de dienst om zo in een korte tijd zoveel mogelijk van de stadstaat te zien. Ben je langer in Singapore dan zou ik de eerste dag van de bus gebruik maken. Zo krijg je een goede indruk wat de interessante plekken zijn om daar later nog eens uitgebreid terug te gaan.

SIA HOHO
Vervolg je reis met Singapore Airlines en verken de stad

Heb je met Singapore Airlines gevlogen? Op vertoon van je boardingpass krijg je korting op een kaartje. Je betaalt dan maar 8SGD in plaats van 25SGD. Ben je met een andere airline naar Singapore gereisd dan kan je alsnog hiervan profiteren door je aan te melden voor het Krisflyer frequent flyer programma. Print simpelweg je kaart uit en laat het zien als je een kaartje koopt.

Singapore Flyer

Wat de London Eye is voor de Britse hoofdstad, is de Singapore Flyer voor Singapore. In Promenade staat het reuzenrad waar vanuit je een prachtig panorama hebt over de stad. Vooral het uitzicht op het Marina Bay Sands complex en het Singapore F1 circuit is bijzonder.

Ook bij de Singapore Flyer krijg je op vertoon van je SQ boardingpass of Krisflyer pasje 10% korting.

SIngapore Flyer
Uitzicht vanuit de Flyer

Marina Bay Sands

Het Marina Bay Sands complex is waarschijnlijk het meest iconische gebouw van Singapore. Het is een hotel, winkelcentrum en casino in één.

Marina Bay Sands
Het iconische Marina Bay Sands

De infinity pool op de dak is geroemd maar helaas alleen toegankelijk voor hotel gasten. Wel kan je naar het Sky Park op het dak, 57 verdiepingen hoog. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de skyline en Marina van de stad. Ik raad aan om hier ’s avonds heen te gaan om de zonsondergang mee te maken. Kaartjes kunnen ook online worden gekocht via de hotelsite (klik)..

Sky Park
Zonsondergang vanuit het Sky Park

Verdere must-see’s zijn het Raffles Hotel, Merlion standbeeld, Gardens by the Bay, Clark Quay, Little India en Chinatown en Orchard Road als je van winkelen houdt. Meer kortingsmogelijkheden vind je op de site van SQ (klik).

Eten

Singapore staat bekend om het heerlijke eten. Door de aanwezigheid van veel Chinezen, Indiërs en Maleisiërs is het aanbod aan eten erg gevarieerd. Tijdens mijn verblijf heb ik bijna uitsluitend gegeten in foodcourts of hawker centers.

Mijn favoriete hawker center was Lau Pa Sat. Dit ligt midden in het zakendistrict en rond lunchtijd stromen de kantoren ook leeg om hier een hapje te gaan eten. Het was mijn favoriete locatie omdat het er erg netjes was en er een groot aanbod aan verschillende cuisines was. ’s Avonds worden naast Lau Pa Sat de barbecues aangestoken en kan je er terecht voor satay.

satay
’s avonds kun je terecht voor satay van de grill

Daarna was het Maxwell Foodcenter ook een locatie die me goed beviel. Dit ligt naast Chinatown dus qua eten is de keuze vrij Chinees geörienteerd. Ook zijn de faciliteiten wat minder netjes.

Mocht je buiten de gebaande paden willen eten, probeer dan East Coast Seafood Center aan het strand of Old Airport Road midden in een woonwijk. Bij de laatste waren wij de enige non-locals dus het voelt helemaal niet toeristisch aan. Het hawker center op Orchard Road zou ik niet aanraden omdat dat te toeristisch is.

Bezoek je een hawker center, neem dan zelf zakdoekje of vochtige doekjes en een flesje handzeep mee. Er zijn wel kranen maar nergens servetten. Ben ook niet verbaasd als er iemand naast je komt zitten aan tafel. Zeker tijdens lunchtijd waar het erg druk kan worden. Probeer deze tijd te vermijden door wat later te gaan. Zie je op de prijsborden verschillende prijzen voor één gerecht staan? De prijs geeft de portiegrootte aan. Je bestelt dus een ‘hokkein noodles 6 dollars’ zodat ze weten hoe groot je portie is. Weet wel dat betalen meestal alleen contant kan.

Gerechten die je zeker moet proberen zijn de Hainan Chicken Rice, Hokkein en Prawn Mee en Char Kway Teow.

hawker
Char kway teow, gebakken rijstnoodles

Als je de hawker centers niet aandurft bieden de grote winkelcentra meestal op de kelderverdieping een food court aan. Ook hier is er vaak een grote variatie aan gerechten. Foodcourts zijn vaak veel schoner en netter. Het eten is hier ook erg goed en lekker en vaak niet eens zoveel duurder dan op straat.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Singapore is uitstekend geregeld. Je zal bijna niet om de metro, SMRT, heen kunnen. De treinen en stations zijn erg schoon. Daar is een reden voor. Probeer zeker niet te eten of te drinken in het OV want de boetes zijn fors! De frequentie van de metro’s is erg hoog, echter kan het in de spits nog steeds erg dringen blijven.

Ben je meerdere dagen in Singapore dan loont het om een Your Singapore Tourist Pass aan te schaffen voor onbeperkt reizen. Dit kan bij de loketten op de grotere stations. De kosten hiervoor zijn 10/16/20SGD voor 1, 2 of 3 dagen + 10SGD borg. Als je na je verblijf je kaart weer inlevert krijg je de borg terug. Inleveren kan op de grotere stations, maar ook op de luchthaven Changi.

Your Singapore
De kosten van de Your Singapore pass heb je er na een aantal ritjes al uit

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Singapore?

Reacties

  1. Steven zegt

    Twee tips voor wie het drukke centrum achter zich wil laten.

    Naast de luchthaven ligt het dorpje waar die luchthaven haar naam vandaan haalt, Changi village. Je kan het per bus bereiken. Het ligt wat afgesloten van de rest van Singapore en heeft daardoor een veel rustiger karakter, meer laid back dan de rest van de stad. Er zijn een paar foodcourts die bij de locals bekend staan om hun vers aanbod van vis. Verder is er ook een heel aangenaam strand, waar je ook heerlijk het vliegverkeer kan spotten. Hoe verde je oostwaarts gaat, hoe rustiger het strand wordt, tot je er quasi verlaten kan genieten van de zee, palmbomen en overvliegende A380 toestellen 🙂

    Vanuit Changi village kan je ook de ferry nemen naar Pulau Ubin. Op dit eiland ga je als het ware terug in de tijd en beleef je Singapore zoals het er vlak na de onafhankelijkheid uitzag. Er is een kleine nederzetting waar de electriciteit nog van generatoren komt. Op het eiland zijn ook nauwelijks auto’s. Je kan er fietsen huren om het eiland en haar jungle te verkennen. Een deel van het eiland is ook natuurpark waar je op mooi aangelegde paden door de jungle, een moeras en zelfs vlak boven de zee kan wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *