Buitenveldertbaan volgend jaar vijf maanden dicht2 min leestijd

Buitenvelderbaan Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vanwege groot onderhoud is de Buitenveldertbaan in 2025 voor maar liefst vijf maanden gesloten voor vertrekkende en aankomende vliegtuigen. Vorig jaar was de Buitenveldertbaan een week dicht voor onderhoud.

Buitenveldertbaan vijf maanden dicht

Het gaat hier wel om een voorlopige planning. Schiphol laat weten dat groot onderhoud nodig is om de banen en omliggende rijwegen in goede conditie te houden. De luchthaven geeft verder aan rekening te houden met de belangen van de aannemer als de omwonenden. Naast het kleine baanonderhoud is elk jaar één start- en landingsbaan volledig buiten gebruik vanwege groot onderhoud. Volgend jaar is dus de Buitenveldertbaan aan de beurt. Zoals het het nu lijkt is deze baan gesloten van 10 mei t/m 28 september 2025. Tijdens dit groot onderhoud zal de aannemer o.a. het asfalt, fundament en alle bekabeling vervangen. Het gaat hier ook om de omliggende rijbanen. Het onderhoud is echt nodig want sommige onderdelen zijn al meer dan 50 jaar in gebruik.

Toch verdere groei voor Schiphol Airport?
Doordat de Buitenveldertbaan tijdelijk gesloten zal zijn zullen andere banen meer bezet zijn. (Foto: Schiphol)

Schiphol geeft aan dit grote baanonderhoud eigenlijk niet in de drukke zomermaanden te willen doen. Tegelijkertijd laat de luchthaven ook weten eigenlijk geen andere keuze te hebben om de winter te vermijden vanwege het ijsvrij maken van de vliegtuigen.

Alternatieve banen

Net zoals altijd bij groot onderhoud zal het vliegverkeer gebruik maken van andere banen zoals de Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan. Dit zorgt dan wel voor extra overlast voor omwonenden aangezien deze banen dan extra belast zullen zijn. Daarom heeft de luchthaven bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat een verzoek ingediend voor een bepaalde regeling. Schiphol zou dan een ontheffing moeten aanvragen. De luchthaven geeft verder aan er alles aan te zullen doen om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *