Oneworld komt met slimme AI tool voor het boeken van een wereldreis6 min leestijd

Schaaltoestel in Oneworld livery (Bron: Oneworld)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is misschien niet een alledaagse bezigheid, maar zodra je een reis met meerdere bestemmingen gaat boeken kan dat flink wat gepuzzel opleveren. Zo moeten vluchten op elkaar aansluiten en moeten de gewenste verbindingen ook beschikbaar zijn. Als je een wereldreis gaat boeken dat is dat al helemaal het geval. Luchtvaartalliantie oneworld heeft daar nu een slimme AI tool voor ontwikkeld, hiermee boek je gemakkelijker een vliegticket voor een wereldreis. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt. 

Round the World ticket

Wanneer je een grote reis gaat maken, of misschien wel een wereldreis, dan gaat er veel tijd zitten in het plannen van de verschillende bestemmingen. Zeker als je de vluchten goed op elkaar aan wil laten sluiten. Komt daar nog de complicerende factor bij dat je alleen met een bepaalde alliantie wil vliegen dat kan dat best wat hoofdbrekens kosten. Allianties als Star Alliance en oneworld hebben elk hun eigen tools om dit makkelijker te maken. SkyTeam bood in het verleden ook een dergelijke tool, maar is daar inmiddels mee gestopt

Nu vraag je jezelf misschien af wat een Round the World (RTW) ticket is? Eigenlijk is het niet meer dan een boeking waarbij je een ‘complexe’ reis samenstelt. Daarbij vlieg je met airlines binnen dezelfde alliantie. Dit heeft bijvoorbeeld als voordeel dat eventuele frequent flyer voordelen bij elke airline gelden. Daarnaast kun je ook op aan van dezelfde of vergelijkbare voorwaarden voor hand- en ruimbagage. En het is natuurlijk handig dat je in één keer klaar bent met boeken, in vergelijking met het aanschaffen losse tickets.

Slimme AI tool van oneworld

Het boeken van een wereldreis moet bij airlines van oneworld nu nog makkelijker worden. De alliantie introduceert namelijk een nieuwe slimme AI tool van Elemental Cognition die op het Google Cloud Platform draait. De AI tool gebruikt de dienstregeling van alle oneworld maatschappijen en maakt op basis van de wensen van de reiziger een reisschema. Als gebruiker van de tool ‘praat’ je met een slimme chatbot die je helpt met het samenstellen van de boeking. De chatbot leert van de vragen die gebruikers stellen en wordt daarmee steeds slimmer, althans dat is het idee.

Oneworld Werelreis slimme AI tool
Oneworld Werelreis slimme AI tool

We namen de proef op de som voor een mooie wereldreis van Amsterdam naar New York, gevolgd door een bezoek aan de steden Buenos Aires, Ushuaia, Tokyo, Beijing, Ulaanbaatar en Doha. Na een reis van 90 dagen komen we dan weer terug in Nederland. Volgens de AI tool zouden de kosten voor een dergelijke trip starten bij zo’n € 2.100 per persoon voor een Economy Class vliegticket. Daar komen belastingen en toeslagen nog bij.

Oneworld Werelreis slimme AI tool

De tool leid de gebruiker middels verschillende vragen naar het samenstellen van de reis. Hierbij komen gelijk hele praktische zaken als het routenetwerk naar boven. Ik krijg heel duidelijk te zien welke bestemmingen of routes (nog) niet beschikbaar zijn. Daarbij wordt ook meteen een suggestie gedaan voor een nieuwe route. Helaas bleek mijn voorkeursroute niet beschikbaar en moest ik diverse aanpassingen doen. 

Oneworld Werelreis slimme AI tool

Lukt het om een wereldreis te boeken?

De grote vraag is natuurlijk of deze tool ook echt helpt bij het boeken van een wereldreis. De website ziet er in ieder geval netjes en overzichtelijk uit. Ik werk vanaf een tablet en de vormgeving is prettig en goed leesbaar. Het lijkt er echter wel op dat er nog wat kinderziektes in de nieuwe oneworld tool zitten. Zo moet ik een paar keer opnieuw beginnen en zijn sommige wijzigen, zoals de reisklasse, niet mogelijk als je al verder in het proces bent.

Oneworld Werelreis slimme AI tool

Toch ben ik positief verrast. In een kleine 10 minuten heb ik al een mooie oneworld wereldreis in elkaar gedraaid, die ook nog eens te boeken is. Ik krijg gerichte vragen over de nodige aanpassingen en vluchttijden. En uiteindelijk rolt er een mooi reisschema uit. De kosten initiële kosten van € 2.100 voor het ticket gaan wel naar € 3.063. Maar dit komt omdat er nog € 953 aan belastingen en toeslagen bijkomen. Deze zijn natuurlijk afhankelijk van de uiteindelijke route. Dit staat ook duidelijk aangegeven. 

Oneworld Werelreis slimme AI tool

Handige tool?

Het is goed om te zien dat kunstmatige intelligentie nu ook vaker in de reiswereld wordt toegepast. De tool is best handig omdat het snel en intuïtief werkt. Ja, er zitten nog wat kinderziektes in, maar die worden er vast uitgehaald in de toekomst. Een handige optie is ook de tool suggestie te laten doen voor wereldreizen. 

De tool werkt in ieder geval wel goed voor oneworld. Volgens Roger Blackburn, Vice President Europa bij oneworld, is het aantal succesvolle boekingen met de nieuwe tool zo’n 5 keer hoger dan voorheen. 

Of ik zelf ooit mijn oneworld wereldreis zo ga boeken is nog maar de vraag. Urenlang vluchten zoeken en uitdokteren wat het beste past is natuurlijk ook leuk om zelf te doen. Maar natuurlijk heeft lang niet iedereen daar zin in. En dan is de nieuwe AI tool van oneworld zeker handig om te gebruiken. Ik kijk uit naar allianties en airlines die het voorbeeld van oneworld zullen volgen. 

Bron foto’s: oneworld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *