Brussels Airport vernieuwt start- en landingsbaan 01/192 min leestijd

Werkzaamheden Brussels Airport - Featured

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is geen komkommertijd op Brussels Airport (BRU). Nadat afgelopen juli al een nieuwe lounge geopend werd in terminal B, kondigt de grootste luchthaven van België nu ook de vernieuwing van start- en landingsbaan 01/19 aan.

De komende weken staan er verschillende werkzaamheden op de planning. Uiteraard vernieuwt Brussels Airport de start- en landingsbaan 01/19 niet voor niets. Met als laatste ingrijpende renovatie in 2016 zijn deze werkzaamheden nodig om ook het veilig vliegverkeer in de toekomst te kunnen blijven garanderen.

Een nieuwe laag asfalt ter grootte van 25 voetbalvelden

Nu krijgt start- en landingsbaan 01/19 een gloednieuwe laag asfalt. Op de planning staat het vervangen van totaal 126.650 m². Ook vernieuwt Brussels Airport op bepaalde plaatsen van de landingsbaan de kabels en goten voor een betere afwatering.

Brussels Airport vernieuwd landingsbaan 01/19
(Bron: Brussels Airport)

Wat merkt de reiziger?

Vanaf 7 augustus tot aan 1 september vinden werkzaamheden plaats tussen 05.00 en 23.00 uur. De vakantieperiode lijkt een gek tijdstip voor een renovatie, maar door deze in de zomer te plannen kan alles in minder dan 4 weken uitgevoerd worden. De weersomstandigheden zijn dan ook optimaal kondigt Brussels Airport (BRU) aan.

Tijdens de vernieuwing zal start- en landingsbaan 01/19 gesloten blijven. Ook nabij gelegen landingsbaan 25L/07R sluit op 24 en 25 augustus als veiligheidsmaatregel. Hoewel vertragingen niet uitgesloten worden zal naar verwachting de reiziger weinig gaan merken. Werkzaamheden worden zo gepland dat ze zo min mogelijk hinder veroorzaken.

PRS (Preferential Runway System)

Brussels Airport (BRU) heeft totaal drie start- en landingsbanen. Met het oog op milieudoeleinden werd het Preferential Runway System in het leven geroepen. Afhankelijk van het tijdstip en de dag van de week geeft dit systeem aan welke baan de voorkeur heeft. Uiteraard komt de veiligheid van het vliegverkeer altijd op de eerste plaats en bepaald luchtverkeersleider skyes welke baan het uiteindelijk wordt.

Met de vernieuwing van start- en landingsbaan 01/19 zal de PRS niet altijd gebruikt kunnen worden. Mocht je geïnteresseerd zijn kan je op de website van de luchtverkeersleider in een animatie zien welke banen er op dat moment in gebruik zijn.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *