Waarom business class soms goedkoper is dan economy2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het komt soms gek genoeg voor dat een vlucht in business class goedkoper is dan precies dezelfde vlucht in economy class. Regelmatig schrijven we op InsideFlyer over de InsideDeals waarbij we soms mooie business class tarieven voorbij zien komen. In dit artikel leggen we kort uit hoe het kan dat in een aantal zeldzame gevallen business class tickets goedkoper zijn dan economy class tickets op dezelfde vlucht.

Business class goedkoper dan economy?

In alle gevallen krijg je in business class en betere service dan in economy class. Je zou dan ook kunnen verwachten dat je voor een ticket in business class meer moet betalen dan een ticket in economy class. Niets is echter minder waar in een aantal gevallen. Soms verschillende de prijzen niet veel van elkaar en kan het soms lonen om net een paar tientjes meer te betalen voor een beter service in business class. In een aantal zeldzame gevallen ben je zelfs goedkoper uit met business class en dan gaat het niet om een zogeheten error fare! Om dit te begrijpen moet je eerst weten hoe de prijzen ingevoerd worden in het systeem. OMAAT schreef hier onlangs nog een artikel over. Laten we een enkele reis van Boedapest naar Rome met ITA als voorbeeld geven. Onderstaande tarieven zijn fictief en dienen alleen als voorbeeld.

  • De prijs voor een enkele reis in economy op deze route varieert van € 123,- tot € 459,-
  • De prijs voor een enkele reis in business class op deze route varieert van € 293,- tot € 912,-.
Soms is business class goedkoper dan economy class. (Foto: InsideFlyer – Christian)

Daarnaast speelt ook de vraag naar vliegtickets een belangrijke rol. Op bepaalde routes is er nu eenmaal een hogere vraag naar vliegtickets in economy class dan in business class. Het kan daarom zijn dat de prijs voor een economy ticket al in een dermate duurdere tariefklasse zit waardoor deze duurder is dan de op dat moment nog beschikbare tariefklasse in business class. En omdat men de bezettingsgraad van de business class om diverse redenen toch omhoog wil krijgen, blijven deze tarieven ook vrij laag.

Conclusie

Dat in bepaalde zeldzame gevallen business class goedkoper is dan economy class is best bizar te noemen. In business class krijg je immers een betere service met loungetoegang, priority boarding en in de meeste gevallen ook nog een maaltijd aan boord. Het gaat dus niet om een error fare. Om diverse redenen willen luchtvaartmaatschappijen de bezettingsgraad van bepaalde tariefklassen gewoon omhoog krijgen. Uiteraard kan het ook geen kwaad om een paar tientjes extra te betalen indien business class iets duurder is.

Uitgelichte afbeelding: InsideFlyer – Christian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *