Productie Boeing 787 Dreamliner in gevaar?2 min leestijd

China Southern Boing 787-9 Dreamliner

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Boeing heeft in 2019 beslist geen gemakkelijk jaar gehad. Alhoewel de toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer nog steeds afgenomen worden, is er een flinke deuk geslagen in het vertrouwen in het merk. De Boeing 737 MAX problematiek is nog niet opgelost en mede daardoor stapte recentelijk de CEO op. Eerder kwamen ook al problemen met de Boeing 787 Dreamliner in het nieuws. Nu lijkt er te weinig vraag te zijn naar de Dreamliners om de productie op peil te kunnen houden. 

Boeing 787 Dreamliner

De Dreamliner van Boeing, ook wel bekend als de Boeing 787, is erg populair bij zowel Amerikaanse als Chinese airlines. Het gaat dan om de Boeing 787-8, -9 en -10. Waarbij een hoger typenummer een grotere capaciteit betekent. Het toestel is ontworpen om efficiënt long haul routes te kunnen uitvoeren. Zo is het toestel lichter dan vergelijkbare vliegtuigen en verbruikt het door de toepassing van allerlei nieuwe technieken minder brandstof. Daarnaast is de cabine flink verbeterd. Hierdoor is het vliegen met de Dreamliner, in vergelijking met oudere toestellen, ook prettig als passagier.

Onder meer KLM, Air France en British Airways vliegen met de Dreamliner. InsideFlyer mocht vorig jaar een exclusief kijkje nemen in de Boeing 787-10 Dreamliner van KLM. Recentelijk ontving de Nederlandse nationale maatschappij weer een nieuwe Dreamliner van het type 787-10.

De Dreamliner is gemakkelijk te herkennen, namelijk aan de gekartelde motoren (Bron: United)
De Dreamliner is gemakkelijk te herkennen, namelijk aan de gekartelde motoren (Bron: United)

Productie

Vorig jaar liet de Amerikaanse vliegtuigfabrikant al weten dat de productie van de Dreamliner mogelijk omlaag moest. Deze wordt gebaseerd op het aantal openstaande orders. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de te verwachten bestellingen. En dat laatste valt de afgelopen maanden tegen. Dit betekent dat de productie mogelijk omlaag gaat van 12 Dreamliners naar ‘slechts’ 10. Volgens persbureau Reuters komt dat vooral omdat het aantal bestellingen van Chinese airlines tegenvalt.

Zou de productie op peil gehouden kunnen worden dat is Boeing van plan om een nieuw toestel te gaan ontwikkelen. Hieruit zou een concurrent moeten komen voor de Airbus A321XLR. Voordat het zover is zal Boeing eerder de 737 crisis op moeten lossen. Alhoewel dit steeds dichterbij lijkt te komen, is een definitieve oplossing nog niet voorhanden. 

Boeing 737 MAX vliegtuigen nabij de Boeing fabriek in de VS (Bron: WikiMedia Commons / SounderBruce)
Boeing 737 MAX vliegtuigen nabij de Boeing fabriek in de VS (Bron: WikiMedia Commons / SounderBruce)

Simulator

Een van de voordelen van de Boeing 737 MAX was dat er voor dit nieuwe type toestel geen extra simulator training benodigd zou zijn. Om piloten te trainen zodra de MAX weer luchtwaardig is heeft Boeing toch extra simulatortraining aangeraden. Hierdoor is de vraag naar simulators weer toegenomen. Wat er dan precies getraind moet worden is nog niet bekend gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *