Vaccinaties voor op reis.

Discussie in 'InsideFlyer Lounge' gestart door Flying doc, 1 jun 2015.

?

Welke vaccinaties heb jij over het hoofd gezien?

  1. Hepatitis

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Gele koorts

    0 stem(men)
    0,0%
  3. Tetanus

    0 stem(men)
    0,0%
  4. FSME

    2 stem(men)
    66,7%
  5. Buiktyphus

    0 stem(men)
    0,0%
  6. Rabies

    1 stem(men)
    33,3%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    Reizigers vaccinaties, voor sommige is het een rede om niet naar verre oorden te gaan maar wanneer heb je nu een vaccinatie nodig?
    Helaas is daar geen pasklaar antwoord op te geven. Iedere bestemming en manier van reizen heeft een ander advies. Zo heeft een steden trip naar Dubai een heel ander advies dan een weekendje kamperen in Polen. Daarom heb ik voor jullie een kort overzicht gemaakt onderverdeelt in drie categorieën.

    De basics;
    Eigenlijk raad ik iedereen aan om te vaccineren tegen zowel Hepatits A als B. Beide zijn leverontstekingen die geelzucht veroorzaken en helaas nog wijdverbreid voorkomen. Na drie nagenoeg bijwerking loze vaccinaties binnen een periode van een half jaar ben je minimaal 25 en waarschijnlijk de rest van je leven beschermt tegen deze nare infecties. De kosten zijn laag en de beschermingsduur lang.

    De DTP-vaccinatie is onderdeel van de nationale vaccinatie campagne. Het voor de reiziger belangrijkste component Tetanusgeeft 10 jaar bescherming tegen een nare levensbedreigende infectie veroorzaakt door wondinfecties, soms zo klein als een speldenprikje. Is je laatste vaccinatie langer dan 10 jaar geleden is het slim om een booster (opfris)-vaccinatie te halen.

    Sinds het mysterie van Floortje Dessing haar ziekte staat FSME (FrühSommerMeningoEnzephalitis) steeds meer in de spotlights. Deze door tegen overgedragen hersenvliesontsteking is zeldzaam maar erg naar. Door drie vaccinaties in een half jaar ben je drie jaar beschermt. Deze vaccinatie is in Duitsland vast onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma en komt zelfs in Europa veel voor. De grens van voorkomen ligt op onbekende reden bijna gelijk met de Nederlandse landsgrenzen. Wat mij betreft de meest “gemiste” vaccinatie van Nederland. Veel reizigers denken helaas dat bijvoorbeeld kamperen in de Eiffel geen risico’s met zich mee brengt.

    De uitbreiding;
    Als je iets meer buiten de gebaande paden reist is de kans op Buiktyphus aanwezig, een heftige vorm van diarree met braken. Gelukkig bestaan er minstens twee vaccins. Optie een geeft drie jaar bescherming en is een eenmalige injectie. Optie twee zijn drie capsules die je voor een a twee jaar beschermen.

    Gele koorts heb ik eerder in een stuk over muggen beschreven. Gelukkig is hier een prima vaccin tegen op de markt wat 10 jaar lang beschermt. Helaas heeft dit vaccin een zeer geringe kans op bijwerkingen dus maak hiervoor een afspraak bij de reis specialist. Sommige landen vereisen een bewijs van vaccinatie indien een reiziger uit geïnfecteerd gebied komt. Ik ben hier zelf regelmatig naar gevraagd en het niet kunnen bewijzen kan leiden tot een tijdelijk inreisverbod.

    Als je verwacht in contact te komen met dieren kan een vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës) zinvol zijn. Er zijn verschillende vormen van vaccinatie op de markt tegen verschillende prijzen. Bedenk wel dat een vaccinatie tegen rabiës je niet beschermt tegen hondsdolheid maar je ongeveer een dag extra geeft tot het vinden van goede medische hulp bij een ongeval met dieren/mensen.

    De professional/avonturier;
    Indien je afreist naar Cholera geïnfecteerd gebied kan een vaccinatie zinvol zijn. Begin hier echter op tijd mee gezien de meeste centra lastig aan dit vaccin kunnen komen.

    Tuberculose komt wereldwijd helaas nog veel voor, rond de 2 miljard mensen die geïnfecteerd zijn. Toch bestaat er geen goed werkend vaccin. Het vaccin dat op de markt is bestaat sinds 1912 en heeft ernstige beperkingen en bijwerkingen. Overweeg goed of de voordelen van deze vaccinatie opwegen tegen de nadelen.

    Administratie
    De administratie van vaccinaties vind plaats in het zogenaamde gele boekje. In dit paspoort formaat boekje word bijgehouden welke vaccinaties op welke datum zijn gegeven met de veronderstelde beschermingsduur plus een identificatie van de zorgprofessional. Tevens staat er soms een stempel in met “Cholera not indicated”, een vereiste voor sommige met name ontwikkelingslanden.

    Voor persoonlijk advies kan je contact opnemen met een LCR geregistreerde zorg professional. Let op om hier op tijd mee te beginnen. Maar zelfs op korte termijn kan een vaccinatie (suboptimale) bescherming bieden. Uiteraard mag je ook contact met mij opnemen voor advies.

    Disclaimer;
    Deze post bevat slechts algemene reis gerelateerde adviezen. Consulteer altijd uw eigen arts voor persoonlijk medisch advies.

    Over mij;
    Part time promovendus maatschappelijke geneeskunde met een voorliefde voor infectieziekten en reizen. Zodra er omgeroepen word “ Is there perhaps a docter onboard?” begint mijn hart sneller te kloppen. Ik heb elk continent bezocht voor mijn 25e , gewoond naast het “all blessings come from above-international airport” in ruraal Afrika en ben altijd op zoek naar de volgende onconventionele bestemming. Het liefst nip ik aan een glaasje bubbels terwijl de wereld onder mij voorbij vliegt.
     
    Flyer1981, FlyRicky, Valentijn en 12 anderen vinden dit leuk.
  2. Basjep

    Basjep Silver Member

    Berichten:
    1.145
    Leuk Bevonden:
    672
    Trofeepunten:
    368
  3. TheFlyingDutchboy

    TheFlyingDutchboy Gold Member

    Berichten:
    3.698
    Leuk Bevonden:
    1.926
    Trofeepunten:
    648
    Net weer een DTP en Tyfus vaccinatie gehad. Ze komen tegenwoordig thuis bij je langs, zelfs in het weekend. Ideaal!
    FSME werd trouwens helemaal niet over gerept.
     
    Flying doc vindt dit leuk.
  4. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    Het advies is heel persoonlijk en afhankelijk van de reis. Gezien het feit dat je een buiktyphus (veelal tropen) hebt gekregen lijkt me de kans dat je naar FSME-gebied (noordelijke eurazie) gaat klein.
     
  5. Maan

    Maan Guest

    Ik heb rabiës vaccinatie gehad... was wel ''tyfus''duur. :p Maarja werd vergoed.
    Maar nog steeds niet immuun dus imo vrij nutteloos.
     
    Flying doc vindt dit leuk.
  6. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    Als je na een vaccinatie gebeten word heb je 8 behandelingen nodig ten opzichten van minimaal 28 bij ongevaccineerd. Tevens heb je 24 uur langer de tijd om adequate medische hulp te vinden, die kan kostbaar zijn als je in de binnenlanden van Laos of Kenia bent. Niet elk provincie ziekenhuis kan rabies behandelen en een onbehandelde besmetting is 100% dodelijk met 40.000-70.000 doden per jaar door verstikking in je eigen slijm...
     
    Maan vindt dit leuk.
  7. Foodandflying

    Foodandflying Blue Tier

    Berichten:
    107
    Leuk Bevonden:
    46
    Trofeepunten:
    28
    Minstens zo belangrijk is profilaxis op gebied van Malaria en Dengue. Voor Malaria kan je nog tabletten gebruiken, maar Dengue is toch echt een ding dat je met deet en klamboes buiten moet houden.

    Voor Malaria heb je eigenlijk drie middelen, waarvan Malarone de "populairste" is, maar ook by far de duurste. In gebieden in midden en zuid Amerika kun je met paludrine vaak wel uit. Dat is spotgoedkoop, maar in veel gebieden is dit niet voldoende en ben je toegewezen op Lariam of Malarone. Lariam is goedkoop en slik je maar één keer per week. Nadeel is dat sommige mensen hier slecht van slapen. Je kunt echter prima een kuur kopen, een paar weken voor je vakantie reeds beginnen en dan kijken hoe dat gaat. Als dat tegenvalt kun je altijd nog de dure Malarone kopen. Het prijsverschil is die investering wel waard.

    Wat je precies nodig hebt hangt erg af van de regio en kan je huisarts je vertellen.
     
  8. Flying doc

    Flying doc Silver Member

    Berichten:
    1.762
    Leuk Bevonden:
    1.775
    Trofeepunten:
    523
    @Foodandflying , wellicht vind je het interessant om ook het muggen topic te lezen. Hier staat meer informatie. Plus; het patent van malarone is inmiddels verlopen waardoor het kosten component minder belangrijk word.
     
  9. Foodandflying

    Foodandflying Blue Tier

    Berichten:
    107
    Leuk Bevonden:
    46
    Trofeepunten:
    28
    @Flying doc. Ik vind het vooral fijn om niet iedere dag een tablet te hoeven slikken. Een keer per week is echt prima :)
     
    Flying doc vindt dit leuk.
  10. Flyer1981

    Flyer1981 Blue Tier

    Berichten:
    171
    Leuk Bevonden:
    427
    Trofeepunten:
    63
    Ik ga aanstaande vrijdag naar de vaccinatiepolikliniek van het LUMC. Aangezien ik voor het eerst naar Azie ga, wil ik me toch even laten voorlichten. Ik heb al reeds de nodige inentingen gehad voor Afrika en Zuid Amerika, maar ik ben dat gele vaccinatieboekje kwijt geraakt bij het verhuizen. Ik weet echt niet meer wanneer ik wat in mijn lijf gespoten heb gekregen.

    Hopelijk staat het daar nog in de computer :oops::oops:
     

Deel Deze Pagina